Biblioteca Digitală Cambridge și-a îmbogățit colecția cu mii de pagini din texte religioase foarte vechi, cele mai multe dintre acestea fiind scrise, în original, pe papirusuri extrem de fragile, inclusiv o copie fidelă a unui manuscris vechi de 2000 de ani ce cuprinde cele 10 porunci biblice.
Înainte de descoperirea manuscriselor de la Marea Moartă în 1947, Papirusul Nash, așa cum este cunoscut, a reprezentat cea mai veche scriere ce conținea texte din Vechiul Testament, fiind botezat după egiptologul Walter Llewellyn Nash, descoperitorul său din 1902. Vechi de circa 2000 de ani, Papirusul Nash, astăzi perla colecției digitale de la Cambridge, conține inclusiv cele 10 porunci biblice.
”Din cauza vârstei și a delicateții manuscriselor antice, este imposibil pentru public să le poată răsfoi. Astăzi, grație eforturilor cercetătorilor, absolut oricine se poate conecta la internet poate cerceta, în detaliu, oricare dintre aceste scrieri”, afirmă Anne Jarvis, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.
Alături de Papirusul Nash, cei interesați pot studia o copie a Noului Testament, așa numitul Codex Bezae, datând din secolul a IV-lea d.Hr., manuscris ce conține toate cele patru evanghelii, deși doar Evanghelia după Luca este completă. De asemenea, biblioteca digitală conține și câteva mii de texte medievale iudaice, mai multe copii ale unora dintre cele mai vechi scrieri din Coran, precum și manuscrise în sanscrită, acoperind majoritatea tradițiilor religioase din sudul Asiei.
Puteți accesa site-ul bibliotecii digitale pe adresa http:/cudl.lib.cam.ac.uk/