De curând FDA (Food and Drug Administration, Agenția pentru alimente și medicamente) a aprobat un nou vaccin împotriva gripei. Tehnologia de producere a acestui vaccin este complet nouă și deschide calea unei revoluții în domeniul vaccinurilor.
În prezent cea mai uzuală tehnică pentru obținerea vaccinurilor împotriva gripei sezoniere se bazează pe folosirea de ouă de găină fertilizate. Cu ajutorul acestei tehnologii se obține virusul, care mai apoi este inactivat. Această tehnologie, deși dă rezultate foarte bune, prezintă mai multe dezavantaje, dintre care amintim doar două: procesul tehnologic este lung iar vaccinul obținut prezintă unele riscuri pentru persoanele alergice la ou.
Tehnologia clasică de producere a vaccinului antigripal.
În această săptămână FDA a aprobat folosirea unui nou tip de vaccin împotriva gripei sezoniere, care se bazează pe o tehnologie complet nouă. Tehnologia, pusă la punct de către Protein Sciences Corpoartion, are la bază utilizarea ingineriei genetice și nu implică folosirea de ouă de găină și a virusului gripal. Practic, este folosit un virus, din familia baculovirus, specific insectelor. În acesta este introdusă, prin tehnici de inginerie getetică, o genă specifică pentru sintetizarea hemagglutininei, o proteină specifică pentru fiecare linie de virus gripal. Această proteină ajută virusul să se fixeze de membrana celulei pe care urmează să o infecteze. Apoi, acest virus modificat genetic, este introdus într-o cultură de celule obținută din insecte din specia Spodoptera frugiperda. În urma infectării, în cultura de celule, se obțin cantități mari de hemagglutină care apoi este extrasă și purificată.
Noua tehnologie de producere a vaccinului antigripal, care a fost pusă la punct de Protein Sciences Corp.
Noul vaccin se numește FluBlok și, așa cum ați remarcat, nu conține nici un fel de virus ci numai o proteină specifică. De asemenea el nu conține conservanți. El poate fi administrat pacienților cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. FluBlok protejează împotriva a trei linii de virusuri gripale simultan (două linii de tip A și o linie de tip B) și că el poate fi folosit, cu o eficiență de 44,6%, și împotriva altor virusuri gripale.
Trebuie să mai spunem că în fiecare an Organizația Mondială a Sănătății transmite în fiecare an informațiile legate de liniile de virusuri gripale care vor afecta populația. Pe baza acestor informații se trece la producerea vaccinurilor specifice împotriva gripei sezoniere.
Sursa: FDA, Protein Sciences Corp.