Oficialitățile de la Teheran au anunțat luni succesul unei noi misiuni spațiale, o misiune în care cercetătorii iranieni au reușit să trimită în spațiu o maimuță și să o aducă nevătămată înapoi. Testele efectuate de Iran au alarmat însă puterile occidentale care se tem că noua tehnologie ar putea fi folosită pentru a lansa focoase nucleare.
Iranul a negat în repetate rânduri că ar fi interesată de dezvoltarea tehnologiei nucleare în scopuri militare ci, mai degrabă, pentru a obține o sursă eficientă de energie, asta și pentru că guvernul de la Teheran dorește să exporte o cantitate mai mare de petrol. În aceeași ordine de idei, ministrul apărării din Iran, Ahmad Vahidi, a afirmat că misiunea de acum o zi reprezintă un pas important în dezvoltarea tehnologiei spațiale, o tehnologie pe care el o consideră ”monopolul statelor occidentale”.
Racheta iraniană, notezată Pishgam (Pionier), a atins altitudinea de 120 de kilometri, întorcându-se în siguranță, împreună cu neobișnuitul său pasager. Același Ahmad Vahidi a declarat că succesul misiunii este totodată un prim pas către trimiterea unui astronaut iranian în spațiul cosmic.
Anousheh Ansari este singurul astronaut de origine iraniană care a ajuns în spațiul cosmic, fiind cel de al patrulea turist spațial care și-a autofinanțat zborul către Stația Spațială Internațională și, totodată, prima femeie care reușește această performanță. Anousheh Ansari are dublă cetățenie, iraniano-americană, și locuiește în Statele Unite ale Americii din anul 1984.