Prima mână bionică creată special încât să îi permită posesorului ei fără braț să simtă ceea ce atinge va fi transplantată în acest an în cadrul unei operații de pionierat care ar putea introduce o nouă generație de membre artificiale cu percepție senzorială.
Pacientul care va beneficia în premieră istorică de noua proteză este un bărbat cu vârsta de peste 20 de ani, din Roma, al cărui braț a fost secționat de sub cot în cadrul unui accident, susține Silvestro Micera, de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne, Elveția.
Cablurile mâinii bionice vor fi conectate prin electrozi la sistemul nervos al pacientului – mai exact la doi nervi principali ai brațului, cel median și cel ulnar – în speranța că bărbatul va putea controla mișcările protezei la fel de bine ca și cum ar primi semnale tactile de la senzorii naturali ai epidermei mâinii biologice.
Abordarea cu pricina ar trebui să îi permită pacientului să controleze mâna bionică prin gânduri, precum și să primească semnale senzoriale direct în creier dinspre senzorii protezei. Aceasta va furniza un flux de informații rapid și bidirectional între sistemul nervos al bărbatului și proteză.
Bioinginerii au creat acum câțiva ani și o versiune primitivă a protezei, dar cea actuală este mult rafinată și promite să îi ofere utilizatorului aproximativ toate senzațiile tipice mișcării și atingerilor unei mâini adevărate, nu doar niște gâdilături vagi.
Planul este ca pacientul să poarte prototipul timp de o lună pentru a vedea cum se adaptează la membrul artificial. Dacă totul merge lin, un model complet funcțional va fi gata de testare în doi ani, potrivit dr. Micera.
Una dintre dilemele încă nesoluționate cu privire la mâna bionică este dacă pacienții o vor putea tolera având-o permanent conectată, sau dacă vor trebui să o detașeze periodic pentru a lua câte o pauză. Iar o altă problemă este modalitatea mascării firelor pe sub pielea pacientului pentru a le face cât mai puțin inoportune.
Foto: LIFEHAND consortium