Un copil infectat cu virusul HIV în anul 2010 a fost vindecat, anunță cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Mississippi. Medicii sunt însă precauți în da a un anunț cu privire la descoperirea unui posibil tratament împotriva tuturor infecțiilor cu virusul HIV, cu atât mai mult cu cât reacția neașteptată a organismului nou-născutului poate fi un răspuns atipic la tratamentul antiretroviral agresiv la care a fost supus.
Copilul s-a născut purtător al temutul virus, mama sa neștiind că este infectată atunci când l-a născut într-un spital dintr-o zonă rurală, se arată în New York Times. În fapt, circa 330.000 de copii se nasc anual, peste tot în lume, infectați cu virusul HIV. Nou-născutul, al cărui nume și sex nu au fost date publicității, a fost transferat la Centrul Medical al Universității din Mississippi la doar câteva ore după naștere, acolo unde Dr. Hannah B. Gay i-a administrat un tratament antiretroviral extrem de puternic în locul dozelor clasice. Trebuie spus că terapiile antiretrovirale (ART) sunt acele terapii ce ce inhibă efectele virusului și mențin pacienții sănătoși, fără însă a vindeca definitiv bolnavii.
Se pare că tocmai administrarea promptă a tratamentului a fost cea care a oprit formarea rezervoarelor virale, mai precis a acelor celule care „reaprind” infecția cu virusul HIV în cazul pacienților care opresc terapia.
Copil, acum în vârstă de 2,5 ani nu mai prezintă niciun semn al infecției, deși a fost supus mai multor teste de profil. Este cu atât mai surprinzător cu cât mama acestuia a oprit tratamentul după 18 luni și nu s-a mai întors la medic decât după alte 10 luni.
„Este posibil ca terapia antivirală promptă administrată sugarilor să îi ajute pe aceștia să respingă virusul și să evite chinuitorul tratament pentru tot restul vieții, împiedicând tocmai formarea acelor rezervoare virale”, afirmă Dr. Deborah Persaud, de la Centrul Medical John Hopkins.
Neobișnuita situație amintește de un alt caz verificabil de vindecare pe cale medicală a unui pacient cu virusul HIV. Este cazul unui bărbat de vârstă mijlocie, depistat atât cu virusul HIV cât și cu leucemie, care s-a vindecat în urma transplantului de măduvă. A fost un caz special, atâta vreme cât măduva a provenit de la un pacient cu o rară mutație genetică ce permite acelor persoane să respingă virusul HIV.
Sursa: Livescience