0
(0)

Un test al ADN-ului celulelor tumorale distruse în urma tratamentului, care este purtat în sângele pacienților, ar putea deveni un standard pentru verificarea eficienței terapiei în cazul cancerului la sân, și nu numai.

 

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, realizat la Cancer Research UK Cambridge Institute (Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Cambridge, Marea Britanie) de către o echipă de cercetători condusă de Carlos Cladas. În cadrul studiului a fost analizat ADN-ul celulelor tumorale distruse în urma tratamentului, prezent în sângele a 30 de paciente atinse de cancer la sân. Trebuie să precizăm că este vorba despre un ADN care circulă liber în plasma sangvină. În principiu, tehnica este similară cu cea folosită pentru testele genetice prenatale, care se bazează pe identificarea unor markeri specifici în ADN-ul fetal, care circulă liber prin sângele matern.

Echipa lui Carlos Caldas a început prin a recolta sângele a 52 de femei bolnave de cancer la sân, dar numai 25 dintre aceste eșantioane conțineau mutații specifice în genele TP53 și PIK3KA, utilizate ca markere pentru cancerul la sân. O secvențiere completă a genomului a indicat prezența unor markeri tumorali, care ar putea fi folosiți pentru a monitoriza tumorile altor cinci paciente. Cladas, pentru revista Nature: ”Cred că fiecare cancer la sân implică cel puțin o mutație care poate fi monitorizată”. Altfel spus, va fi nevoie ca tehnica folosită în studiul britanic va trebui să fie adaptată pentru fiecare pacientă în parte. Rezultatele obținute indică faptul că există o legătură directă între mărimea tumorii și cantitatea de ADN tumoral prezent în eșantion. Astfel, printr-o metodă relativ simplă și neinvazivă, se poate monitoriza efectul tratamentului medical asupra evoluției cancerului de sân.

Carlos Caldas atrage atenția asupra faptului că este vorba despre un studiu preliminar. Mai înainte ca această metodă să devină uzuală în domeniul oncologic este nevoie de studii clinice ample, prin care să se poată stabili nivelul de încredere pe care îl putem avea pentru teste de acest tip. Așa cum se precizează în revista Nature, suntem pe cale să intrăm într-un nou univers în domeniul monitorizării eficienței tratamentelor împotriva cancerului. Dacă metoda cercetătorilor britanici se va dovedi că este cu adevărat eficientă, atunci medicii vor avea la dispoziție o tehnologie prin care să poată alege cea mai bună formă de tratament.

Surse: Nature, Analysis of Circulating Tumor DNA to Monitor Metastatic Breast Cancer (British Journal of Medicine, 13 martie 2013)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here