0
(0)

O echipă de cercetători de la laboratorul GRASP al Universității Pennsylvania imită vulturii pentru a „învăța” roboții-zburători să transporte greutăți.

 

Echipa de crecetători a publicat de curând un draft al lucrării ”Avian-Inspired Grasping for Quadrotor Micro-UAVs”, ce va fi prezentat[ în cadrul conferinței IDETC/CIE 2013 (International Design Engineering Technical Conferences & Computers and Information in Engineering Conference) care va avea loc în perioada 4-7 august 2013. Așa cum rezultă din titlul lucrării, echipa de cercetători, alcătuită din Justin R. Thomas, Joe J. Polin, Koushil Sreenath și Vijay Kumar, a urmărit cu atenție  modul în care păsările de pradă (mai ales vulturul pleșuv) își prind prada cu ajutorul ghearelor. Ei au remarcat o mișcare complexă a picioarelor păsărilor, astfel încât viteza relativă dintre gheare și pradă să fie practic nulă în momentul prinderii. Manevra se execută fără reducerea vitezei de zbor. Apoi urmează o mișcare spre înapoi a membrelor posterioare, astfel încât să fie redusă la maximum rezistența aerodinamică.

Cercetătorii au modelat matematic această mișcare, după care au realizat un „picior cu gheare” robotizat, pe care l-au atașat de un mic quadrotor, un vehicul aerian fără pilot. O camera video exterioară preia imaginile „prăzii” și ale quadropterului și, în funcție de poziția lor relativă, printr-un software specializat, se  comandă acționarea piciorului și ghearelor robotului, astfel încât aceasta să fie agățată, așa cum puteți vedea în scurtul videoclip realizat de către cercetători.

Pentru viitor, cercetătorii au în vedere o mai mare apropiere dintre tehnica folosită de păsările de pradă pentru a-și captura victimele. Se va dezvolta o cameră video, care să fie instalată la bordul quadrotorului, pentru a achiziționa informațiile vizuale necesare pentru evaluarea proziției relative dintre ghearele robotizate și obiectul care trebuie să fie prins.

Pentru informații tehnice privitoare la acest subiect, vă sugerăm să citiți „AVIAN-INSPIRED GRASPING FOR QUADROTOR MICRO UAVS”, lucrarea pregătită pentru conferința IDETC/CIE 2013.

Surse: pagina lui Koushil Sreenath, de la Universitatea din Pennsylvania

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here