O echipă de cercetători chinezi de la Institutul de Arheologie Yangzhou, condusă de Prof. Shu Jiaping, a descoperit ceea ce ar putea fi locul de veci al unuia dintre cei mai detestați monarhi din istoria Chinei, împăratul Yang Guang din dinastia Sui, anunță China Daily.
Cu inscripții care duc cu ideea la identitatea celui înmormântat, camera funerară măsoară aproximativ 20 de metri pătrați, și a fost scoasă la lumină în Yangzhou, oraș aflat la circa 280 de kilometri de Shanghai. Una dintre dilemele cercetătorilor este legată, însă, de mărturiile istorice care afirmă că împăratul Yang a fost reînmormântat, în diferite locuri, de mai multe ori de-a lungul timpului. În plus, mormântul cu pricina a fost jefuit în cei circa 1.500 de ani care au trecut de la moartea monarhului chinez, lipsind cercetătorii de date importante.
Pe de altă parte, mormântul pălește în comparație cu cele ale altor lideri chinezi, cel mai faimos fiind cel al împăratului Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, a cărui cameră funerară se spune că ar reconstitui harta Terrei și a cerului, cu râuri de mercur și stele din pietre prețioase. Totuși, o centură de jad, cu incripții de aur, susține că locul de veci descoperit la Yangzhou ar fi aparținut unei persoane de rang înalt.
Împăratul Yang Guang a rămas în amintirea poporului chinez drept unul dintre cei mai temuți, mai cruzi și mai decadenți monarhi din istoria acestui popor. În timpul domniei sale, care a durat din anul 606 până în anul 608 d.Hr. (an în care a fost aasasinat de rebeli), Yang Guang a forțat milioane de oameni să ia parte la proiecte gigantice, de la construirea palatelor imperiale, la canale uriașe și până la reconstrucția Marelui Zid Chinezesc. De asemenea, monarhul a lansat o serie de campanii militare extrem de costisitoare, cea mai cunoscută dintre ele fiind eșecul răsunător pe care l-a avut atunci când a încercat, cu ajutorul unei armate uriașe, să cucerească Goguryeo, un antic regat coreean. De altfel, acest eșec a dus la colapsul dinastiei Sui.