0
(0)

Simțul vizual uman reprezintă un factor atât de perimat și de depreciativ în misiunile militare, încât DARPA încearcă să-l perfecționeze; nu cu laseri, rezervați vaselor navale, ci cu ajutorul unei noi camere în infraroșu ce folosește pixeli de doar cinci microni diametrul.

 

Pixeli mai mici nu înseamnă altceva decât că o imagine de înaltă rezoluție poate fi captată într-un format mai mic. Există deja camere în infraroșu miniaturizate, dar pixelii lor sunt de circa trei ori mai mari decât cei ai camerei DARPA, iar rezoluția oferită, în cel mai bun caz, la jumătate față de cea a senzorului camerei discutate. Noua tehnologie face posibil ca dispozitivul ilustrat mai sus să execute cam aceleași sarcini ce îi reveneau camerei cu radiație în infraroșu de undă ultralungă (LWIR) care până acum necesita o camionetă pentru a fi transportată.

Spre deosebire de ochelarii cu vedere nocturnă, care amplifică lumina ambientală disponibilă, oferind vizibilitate sporită în condiții de vizibilitate redusă, dar care totodată amplifică și radiația surselor de lumină individuale „orbind” utilizatorul, frecvența radiației în infraroșu vizează o regiune diferită a spectrului vizual, fiind astfel mai puțin afectată de schimbările bruște ale luminii vizibile.

Până acum, camerele în infraroșu atât de avansate erau prea mari pentru a fi cărate de trupe pedestre și trebuia să fie montate pe vehicule, care nu sunt nici pe departe la fel de silențioase precum soldații. Prin tehnologia noii camere, DARPA speră să îi poată echipa direct pe militari cu câte un astfel de dispozitiv, făcând din raidurile nocturne și din apărarea împotriva raidurilor nocturne inamice o sarcină mult mai ușoară.

Sursa

Foto: DARPA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here