4.8
(15)

În cadrul unui studiu, oamenii de știință americani s-au interesat recent de goldenrod, cunoscută și sub numele de Solidago altissima, o specie de plantă perenă viguroasă. Deși concluziile studiului și pozițiile autorilor sunt destul de controversate, ele ridică întrebări interesante cu privire la însăși definiția inteligenței.

Inteligența poate fi definită pur și simplu ca funcția mentală de organizare a realității în gânduri la ființe umane și în acțiuni la ființe umane și animale. Pe partea de plante, cercetătorii care susțin existența acestui tip de manifestare sunt destul de rari. Studiul, publicat în revista Plant Signaling & Behavior, a fost realizat de un duo de cercetători de la departamentul de ecologie și biologie evolutivă de la Universitatea Cornell (Statele Unite) se încadrează în această categorie.

Studiul se referă la o anumită specie goldenrod, Solidago altissima, o plantă cu flori perenă viguroasă, găsită din abundență în Statele Unite, Canada și nordul Mexicului. Este cunoscut în principal pentru toleranța sa la antropizarea peisajelor. Și conform autorilor acestei cercetări, această plantă ar putea adopta comportamente inteligente. Ipoteza cercetătorilor este următoarea: plantele din specia Solidago altissima răspund mediului lor recurgând la o formă primitivă de memorie atunci când se confruntă cu probleme. În plus, ei ar putea demonstra abilități de luare a deciziilor și ar avea capacitatea de a auzi „chemările” semenilor lor în cazul atacurilor ierbivorelor.

Studiul indică faptul că atunci când larvele de gândac atacă plantele, acestea secretă compuși organici volatili (volatile organic compounds, VOC). Acești VOC sunt un tip de semnal destinat direct insectelor, scopul fiind de a le face să creadă că planta a suferit daune și că cel mai bine este să se îndrepte către alte surse de hrană. În plus, plantele atacate modifică reflectarea luminii roșii care vine de la frunzele lor, un alt semnal care ar fi ușor perceptibil de vecinii lor. Putem vorbi apoi atât de semnale chimice, cât și de semnale luminoase, astfel încât alte plante din apropiere să își poată întări propriile apărări pentru a-și respinge atacatorii. Aceasta este o schimbare în comportamentul lor obișnuit.

Pentru cercetători, acest tip de reacție, care integrează informații culese și analizate din mediul lor, este destul de asemănătoare cu sistemul imunitar al animalului. Cu toate acestea, acest lucru ar putea demonstra o formă de comportament inteligent la plantele care sunt complet lipsite de un sistem nervos central. Trebuie remarcat faptul că folosirea termenului „inteligență” în relație cu plantele a fost un subiect controversat de multe decenii. Respinsă pe scară largă de comunitatea științifică, această asociere primește totuși sprijinul unor studii precum cel al Universității Cornell. Acest tip de muncă se înscrie de fapt într-o mișcare care vizează reconsiderarea facultăților cognitive ale regnului vegetal.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 15

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?