0
(0)

Se numește Illacme plenipes și este considerat animalul cu cele mai multe picioare descoperit vreodată. Considerat dispărut, milipedul în cauză a fost redescoperit în anul 2005 de către naturalistul american Paul Marek. Surprinzător, Illacme plenipes nu trăiește decât pe o arie de 4,5 kilometri pătrați din California, niciun alt exemplar nefiind găsit în altă parte a lumii.

 

Milipedele sunt creaturi cu o existență extrem de îndelungată, strămoșii acestui grup taxonomic apărând pe scena vieții terestre acum mai bine de 400 de milioane de ani. În fapt, milipedele primitive aveau un singur rând de picioare pentru fiecare segmnet al corpului, ulterior ele dezvoltând două perechi de picioare pentru fiecare segment. Și ca dovadă că evoluția păstrează doar mutațiile benefice, milipedele au dezvoltat mai târziu patru perechi de picioare pentru fiecare segment al corpului, modificare genetice ce le-a permis să își sape rapid adăposturi subterane și pentru a scăpa de eventualii prădători, o mutație care, iată, le-a permis să reziste până astăzi.

\"(w540)

Și totuși, nicio specie cunoscută de milipede nu a dezvoltat atâtea picioare precum Illacme plenipes. Femelele din această specie numără nu mai puțin de 750 de picioare, comparativ cu masculii care au doar 562. Surprinzător este faptul că Illacme plenipes, în ciuda adaptabilității sale, prezintă trăsături primitive, comparativ cu celelalte specii de milipede. Spre exemplu, dacă toate milipedele cunoscute au o cavitate bucală cu ajutorul căror pot tăia și mesteca eventuala pradă. Illacme plenipes prezintă o structură rudimentară care îi permite să penetreze victima și să absoarba nutrienții din aceasta.

Singura rudă apropiată, încă în viață, a acestui animal, este Nematozonium filum, specie milipedă care s-a separat de Illacme plenipes acum circa 200 de milioane de ani, atunci când continentele actuale s-au desprins din supercontinentul Pangeea.

Sursa: Phys.org

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here