5
(6)

În natură, animalele trebuie să aibă un plus de resurse pentru a supraviețui. Pentru unii, acest lucru implică păcălirea altor specii prin mimetism. Lumea insectelor este cunoscută în special pentru că este locul de joacă preferat al acestui tip de impostori. Cuibărite în munții marocani, larvele de muște descoperite recent sunt un exemplu deosebit de amuzant și neobișnuit. Ei au dezvoltat de fapt o nouă și fascinantă tehnică de infiltrare a coloniilor de termite care constă în… afișarea unei fețe false pe fese. Și se pare că funcționează pentru ele, pentru că reușesc să treacă neobservate și să prospere printre aceste colonii.

Pentru prima dată, o echipă internațională a identificat o specie de mușcă a cărei larve reușesc să se infiltreze în colonii de termite secerătoare (Anacanthotermes ochraceus). Publicată în revista Current Biology, această descoperire făcută în lanțul muntos Anti-Atlas din sudul Marocului dezvăluie adaptări morfologice și chimice unice care aruncă o lumină fascinantă asupra evoluției acestor muște și a interacțiunilor lor cu alte specii. Cu toate acestea, este posibil ca această descoperire excepțională să nu fi avut loc niciodată. „Este o descoperire întâmplătoare. În grupul nostru de cercetare studiem în principal fluturi și furnici. Întrucât plouase mult și fluturii nu zburau, am căutat furnici. Ridicând o piatră, am găsit o movilă de termite cu trei larve de muște pe care nu le mai văzusem până acum. „Apa inundase probabil straturile mai adânci ale cuibului, forțând larvele să se ridice la suprafață”, își amintește Roger Vila, cercetător la IBE și autor principal al studiului. „Trebuie să fie o specie extrem de rară, pentru că în alte trei expediții în aceeași zonă, după ce am ridicat sute de pietre, am găsit doar alte două larve, împreună, într-o altă movilă de termite”, adaugă cercetătorul. În această lucrare cercetătorii descriu modul în care larvele acestei muște au evoluat pentru a trăi foarte pașnic în cuiburile termitelor. Pentru a realiza acest lucru, au dezvoltat mai întâi un camuflaj unic. La capătul din spate al corpului lor, au de fapt o mască de termite. Această mască apare ca un cap fals cel mai convingător, cu antene și palpi de aceeași dimensiune ca cele ale unei termite secerătoare. Au și doi ochi falși care sunt de fapt spiraculii lor (găuri de respirație). „Cele mai multe termite trăiesc la câțiva metri sub pământ și nu au percepție vizuală. Termitele secerătoare ies la amurg pentru a colecta iarba si, prin urmare, au ochi funcționali pe care larvele reușesc sa le imite cu spiraculii lor”, explică Vila. Pe lângă acest cap fals, corpul larvelor este acoperit cu tentacule ciudate care imită perfect antenele termitelor, așa cum au demonstrat cercetătorii folosind microscopia electronică cu scanare. Spre deosebire de capul fals, aceste tentacule par să fie funcționale. Larvele le folosesc pentru a comunica cu termite și, pentru că au multe creșteri, pot interacționa în cele din urmă cu mai multe termite deodată.

Camuflajul larvelor este nu numai fizic, ci și chimic. În interiorul cuibului, unde domnește întunericul total, termitele se recunosc între ele datorită antenelor lor care detectează forma și mirosul caracteristic semenilor lor. Toți membrii unei colonii au aceeași semnătură olfactivă, iar termitele soldat dezmembră orice intrus care poartă un miros străin. Spre norocul lor, larvele nou identificate reușesc să imite perfect mirosul distinctiv al termitelor. Datorită acestei deghizări chimice eficiente, ei devin perfect indistingubili de gazdele lor.

Datorită camuflajului lor, larvele de muște nu numai că scapă de atacurile termiților soldați. De asemenea, beneficiază chiar de acces privilegiat la camera de hrană a movilei de termite. Deghizarea lor este atât de realizată încât unii sunt chiar îngrijiți de termite, de parcă ar fi adevărați membri ai coloniei. „Larvele nu sunt doar tolerate: ele comunică constant cu termitele prin contact datorită tentaculelor lor, asemănătoare antenelor”, explică Vila. „Termitele chiar par să-i hrănească, deși acest lucru nu a fost încă demonstrat în mod irefutabil.” În laborator, cercetătorii au descoperit că aceste larve aparțin genului Rhyncomya. Aceasta este o surpriză, deoarece nicio altă specie din acest gen nu practică mimetismul (cel puțin din cunoștințele noastre actuale). Cu toate acestea, în ciuda încercărilor oamenilor de știință de a le crește în afara habitatului lor, toate larvele au murit înainte de a ajunge la vârsta adultă. Prin urmare, cercetătorii emit ipoteza că aceste larve mențin o relație simbiotică cu termitele și cuibul lor, ceea ce se adaugă la natura fascinantă a acestei descoperiri.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?