0
(0)

Gâtul unei girafe adulte are peste doi metri lungime. Pentru a pompa sânge atât de sus, girafa are nevoie de o inimă foarte mare: de patruzeci de ori mai mare decât a unui om, mai exact.

Dar dacă o girafă se apleacă? În mod normal, atât de mult sânge ar coborî în cap, încât ar exploda, dar cel mai înalt animal din lume a învățat să sfideze gravitația. Folosește mușchi și valve speciale pentru a regla fluxul de sânge în jurul corpului său: atunci când își ridică capul, arterele cu pereți întăriți din regiunile inferioare se strâng, astfel încât sângele să nu se acumuleze acolo, ci să circule spre cap, iar când se apleacă, mușchii gâtului său se contractă pentru a opri sângele să curgă spre creier.

Care este legătura dintre girafe și astronauți?

În prezent, o echipă de cercetători dezvoltă îmbrăcăminte pentru astronauți și piloți de avioane, care funcționează într-un mod similar.

În timpul lansării unei nave spațiale, un astronaut ar putea fi afectat de o forță gravitațională de zece ori mai mare ca cea a Pământului, iar dacă creierul nu ar fi alimentat suficient cu sânge, acesta ar putea leșina sau chiar muri.

Această îmbrăcăminte va imita modul în care funcționează corpul unei girafe, prin creșterea presiunii în anumite părți ale corpului uman la momentul potrivit și, în proporția potrivită, pentru a preveni tulburarea fluxului sanguin și pentru a asigura o continuă alimentare cu sânge a creierului – chiar și la presiuni de 9-11G.

Acest lucru ar putea schimba în mod fundamental călătoriile în spațiu!

Mai multe amănunte despre ingeniozitatea naturii și soluțiile pentru viitor pe care le-am putea găsi copiind natura, într-o nouă serie de documentare uimitoare, la Viasat Nature.

EVOLUȚII, un nou serial de știință la Viasat Nature, din aprilie

Evoluții, de luni, 11 aprilie, ora 20, la Viasat Nature

În aprilie, Viasat Nature lansează în premieră un nou serial documentar, Evoluții. Este plin de aventuri, faună sălbatică, locații uluitoare și știință futuristă.
Prezentat de biologul Patrick Aryee, Evoluții este o călătorie revigorantă în lumea fascinantă și emergentă a biomimetismului. Mecanismele unice ale lumii animale ne pot ajuta să găsim soluții futuriste la unele dintre cele mai mari probleme ale noastre.

Producția a durat aproximativ 15 săptămâni, fiind realizată de echipaje multinaționale pe patru continente. Filmările au avut loc în Namibia, Iordania, Regatul Unit și în zece state din America, de la Hawaii până la Florida.

Despre echipă

Gazda serialulului, Patrick Aryee, este biolog și prezentator TV de faună sălbatică. A lucrat în culisele mai multor producții BBC importante, inclusiv Frozen Planet, Madagascar și Attenborough: 60 Years in the Wild.
Creatorul seriei, Rob Sixsmith, a făcut parte din echipa producătoare a multor documentare ce au primit premiul BAFTA, cunoscut pentru colaborarea cu aventurieri și exploratori internaționali precum Bear Grylls, Ed Stafford și Levison Wood, în unele dintre cele mai ostile medii din lume.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?