De mai bine de 30 de ani, programul filantropic internaţional Rolex Awards for Enterprise îi sprijină şi încurajează pe vizionarii ale căror proiecte aduc beneficii comunităţilor în care trăiesc şi lumii în general. Următoarea ediție are loc în anul 2012.
Un juriu independent format din specialişti, care se va reuni la începutul anului 2012, va selecta cinci laureaţi. Aceştia vor primi câte 100.000 de dolari pentru finalizarea proiectelor, proiecte ce vor fi recunoscute pretutindeni prin campanii internaţionale de publicitate. Câştigătorii vor primi de asemenea câte un ceas Rolex.
Câştigătorii sunt persoane cu spirit inovator care propun idei originale și relevante pentru lumea în care trăim şi care au acces limitat la sursele de finanţare tradiţionale. RAE oferă asistenţă financiară şi recunoaştere unor persoane care se lansează în noi aventuri sau ale căror proiecte sunt în curs de desfăşurare.
Programul RAE încurajează pe oricine, indiferent de vârstă sau naţionalitate, ale cărui proiecte inovatoare asigură progresul cunoaşterii şi bunăstării umane pe întreaga planetă. Aceste proiecte sunt grupate în următoarele domenii: ştiinţă şi medicină, tehnologie aplicată, explorare şi descoperire, mediu înconjurător şi patrimoniu cultural. Totuşi, pot fi propuse şi proiecte din aproape orice domeniu de activitate, cât timp acestea contribuie la progresul cunoaşterii şi bunăstării umane pe întreaga planetă. Candidaţii trebuie să demonstreze un spirit antreprenorial excepţional şi să propună proiecte concise, originale şi de impact.
Procedura de înscriere
- În premieră, candidaţii vor putea să prezinte detalii despre proiectele lor într-o sesiune online de pre-înscrieri. Termenul limită este 31 mai 2011.
- Doar pre-candidaţii ale căror proiecte se încadrează în criteriile de selecţie vor fi luate în considerare de către Rolex şi vor fi invitaţi să se înscrie.
- Candidaţii pot aplica accesând site-ul rolexawards.com, unde vor găsi toate documentele necesare.
- Ca şi în ediţiile anterioare, juraţii din 2012 pot decide înmânarea altor premii decât cele stabilite celor mai buni candidaţi. Suma acestor premii va fi stabilită de membrii juriului.
Rolex Awards for Enterprise şi programul Young Laureates
Programul RAE a fost creat în 1976 pentru a comemora a 50-a aniversare a cronometrului Oyster, primul ceas etanş din lume. De atunci, au fost acordate 115 premii candidaţilor din 42 de ţări cu proiecte implementate în peste 60 de ţări. De obicei, peste 1500 de persoane aplică în fiecare ediţie.
În 2009, Rolex a lansat şi programul Young Laureates, o nouă iniţiativă a RAE pentru finanţarea persoanelor tinere cu spirit de pionierat (cu vârste cuprinse între 18-30 ani) şi a proiectelor lor curajoase. Programul îşi propune să recompenseze idei inovatoare şi să încurajeze noua generaţie să îşi asume provocările de mâine. Programele filantropice Rolex Awards şi Young Laureates se organizează o dată la doi ani.
Exemple de proiecte
Franțuzoaica Alexandra Lavrillier luptă pentru prezervarea culturii comunității evenk din Siberia prin fondarea unei școli nomade. Aceasta acordă șansa copiilor evenk de a primi o educație modernă fără a fi nevoiți să-și sacrifice tradițiile ancestrale.
Elsa Zaldivar din Paraguay a creat un material inedit şi la îndemâna comunităţilor sărace pentru a-şi construi casele şi nu numai. Panourile construcţiei sunt formate dintr-un amestec între rămăşiţele dintr-un burete vegetal cu altă materie vegetală şi plastic reciclabil.
Chanda Shroff din India a inițiat o mișcare pentru revitalizarea broderiei manuale, astfel creînd și o sursă de venit sustenabil pentru femeile din regiunea Kutch.
Tricicleta cu motor în doi timpi este o cauză importantă de poluare în Asia. Americanul Tim Bauer a creat un echipament care să reconfigureze aceste vehicule, reducând astfel drastic emisia noxelor.