0
(0)

Și în acest an, Știință & Tehnică este partener media al cunoscutului deja eveniment TEDxCLUJ, ediția din 2018 având sloganul „Connecting the Dots”. Iată care sunt speakerii prezenți la TEDxCLUJ 2018 și temele pe care aceștia le vor prezenta publicului.

Melania Medeleanu – fondator MagiCamp

tedx-cluj-2018-Melania-Medeleanu-stiinta-tehnicaDupă de 20 de ani petrecuți în televiziune ca editor prezentator știri și moderator de emisiuni sociale și politice, Melania Medeleanu și-a reconfigurat viața în jurul activităților de voluntariat. E fondatorul proiectului social Afterschool Clinceni și mama “MagiCAMP”, tabăra pentru copii cu afecțiuni oncologice.

Își plătește întreținerea din lecții de dicție și media traininguri iar în timpul liber caută strategii prin care să înlăture hainele care acoperă banda de alergat. Asta dacă nu sunt proteste în piață. Este coautor al cărții “Stereotipuri feminine în cultura românească”, responsabilă de capitolul referitor la felul în care femeia e reprezentata în mass-media.

Ernesto Sirolli – autor și speaker TED

tedx-cluj-2018-ernesto-sirolli-stiinta-tehnicaConferința sa de pe ted.com a fost urmărită de aproape 3 milioane de ori. Acum aveți șansa de a-l vedea live.

Dr. Ernesto Sirolli a început să lucreze pentru International Aid in Africa în 1971 și de atunci s-a implicat în proiecte din întreaga lume pentru a promova antreprenoriatul local. A înființat Sirolli Institute în 1996, cu rolul de a-i învăța pe antreprenori să folosească toate resursele din comunitate.

Este autorul a două cărți best-seller: “Ripples from the Zambezi – Passion entrepreneurship and the rebirth of local economies” și ”How to start a business and ignite your life – a simple guide to combining business wisdom with passion”, care este destinată afacerilor și start-up-urilor.

tedx-cluj-2018-hashem-al-ghaili-stiinta-tehnicaHashem Al-Ghaili – science communicator și producător video

Pagina sa de Facebook are peste 15 milioane de fani și a generat peste 4,4 miliarde de vizualizări organice, fiind una dintre paginile cu cea mai mare rată de creștere în Germania și cu cele mai multe vizualizări lunare.

A absovit Jacobs University Bremen și are o diploma de master în biotehnologie moleculară.

 

tedx-cluj-2018-Dana-Gont-stiinta-tehnicaDana Gonț – jurnalist de televiziune și blogger

Lucrează în televiziune din 1995 și a prezentat, realizat sau produs emisiuni de muzică, film, divertisment, cultură sau reportaj.

S-a specializat în televiziune la Cifap Paris, a studiat Filosofie și Jurnalism, Relații publice, e trainer autorizat și își exersează cât poate de des spiritul civic.

E în echipa Digi24 din 2011 unde realizează un proiect unic: emisiunea Bonton.

Rita Carter – scriitoare și jurnalistă specializată în modul în care funcționează creierul uman.

tedx-cluj-2018-Rita-Carter-stiinta-tehnicaA scris numeroase cărți, printre care primul ghid în neuroștiință: ”Mapping the Mind”, care a fost tradus în 14 limbi.

Timp de șapte ani, a prezentat programul de știri de noapte “Thames News” și a scris pentru reviste și ziare din întreaga lume, incluzând London Times, Telegraph, Guardian și New Scientist. A realizat documentarul “Why reading matters” pentru BBC.

A primit de trei ori premiul de excelență din partea Medical Journalists Association și deține un doctorat cu titlu onorific din partea Leuven University, una dintre cele mai vechi instituții academice din Europa.

Cătălina Curceanu – cercetător fizică nucleară

tedx-cluj-2018-Catalina-Curceanu-stiinta-tehnicaStudiază domeniul “atomilor imposibili” în calitate de cercetător-șef la Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia. Se ocupă cu planificarea și managementul experimentelor nucleare la Laboratoarele Naționale din Gran Sasso.

Premiată în 2016 cu titlul “Women in Physics Lecturer” de către Australian Institute of Physics, Cătălina Curceanu și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor.

Din cele 150 de lucrări științifice ale Cătălinei înțelegem că aventura către marile descoperiri are, din fericire, multe căi inovative. Așa cum spune Cătălina, “cel mai important lucru este să îți menții curiozitatea și dorința de a explora tot timpul în alertă.”

Rebecca Ribbing – Project Manager of The Museum of Failure

tedx-cluj-2018-Rebecca-Ribbing-stiinta-tehnicaEste manager de proiect pentru sectorul de eșecuri în domeniul inovației în sistemul de sănătate, în cadrul Muzeului Eșecurilor. Asistentă medicală cu studii la Universitatea Lund, în curând va deveni psiholog clinician în urma absolvirii facultății de Psihologie clinică la Universitatea Lund. A obținut licența în Psihologie la Trinity University, San Antonio, SUA. Născută în Suedia, a locuit și în Franța, Japonia, Coreea de Sud, Chile, Scoția și SUA.

Muzeul eșecurilor este o colecție de inovații interesante, dar nereușite. Majoritatea proiectelor de inovație dau greș și muzeul prezintă aceste insuccese pentru ca vizitatorii să aibă o experiență de învățare fascinantă. Colecția cuprinde peste 70 de produse și servicii nereușite, din întreaga lume, fiind o viziune unică în domeniul riscant al inovației. Muzeul se află în Helsingborg, Suedia.

Andrei Roșu – sportiv de anduranță

tedx-cluj-2018-Andrei-Rosu-stiinta-tehnicaAre 41 de ani și este tatăl a doi copii; are peste 15 ani de experiență în mediul corporatist, este atlet de anduranță, blogger, scriitor și inspirational speaker, organizator de evenimente de caritate, sprijină cauze sociale, este donator de sânge, și multe altele…

Este prima persoană care a terminat circuitul de 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente, record inclus în Guinness Book of Records. Primul maraton din viața lui s-a desfășurat la Polul Nord, fiind singura persoană din lume care a cântat la tobe la Polul Nord!

Este câștigătorul Triple-Ironman World Cup, vice-campion Quintuple Ironman și finalist al Deca Ironman, care cuprinde 38 kilometri de înot, 1800 kilometri de ciclism și 420 de kilometri de alergare.

Andrei Roșu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în cadrul celui mai dificil ultratriatlon din lume. Asta după ce a învățat să înoate la 35 de ani și a început să se antreneze doar din 2010. Iar în 2017, a stabilit un nou record, pentru cea mai rapidă traversare a Mării Negre într-o ambarcațiune cu vâsle, împreună cu echipa sa.

Aneta Bogdan – Branding Advisor

tedx-cluj-2018-Aneta-Bogdan-stiinta-tehnicaPrin sutele de proiecte de branding pe care le-a condus în ultimii 25 de ani, Aneta promovează brandingul și designul ca instrumente în construcția unui business și a reputației. A absolvit Științe economice la ASE București și a urmat un program MBA la Open University Business School (UK).

Aneta a înființat Brandient în 2002, după o carieră de zece ani în marketing, în timpul căreia a deținut funcția de director de marketing și comunicare la Connex (care ulterior a fost cumpărat de Vodafone), contribuind la construcția unuia dintre cele mai admirate și valoroase branduri din Europa de Est.

Aneta scrie pentru reviste de specialitate și de afaceri, iar în 2010 a publicat best-sellerul “Branding on the Eastern Front“. Este un speaker extrem de apreciat în cadrul seminariilor și conferințelor, membru în juriile competițiilor naționale și internaționale de design, branding, advertising și PR.

Vlad Voiculescu – fost ministru al Sănătății

tedx-cluj-2018-Vlad-Voiculescu-stiinta-tehnicaVlad Voiculescu a fost Ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș. S-a format în domeniul finanțelor la Vienna University of Economics and Business Administration, domeniu în care a și profesat până la sfârșitul lui 2015.

Vlad este în continuare prezent în viața publică atât la nivel național prin luările publice de poziție în domeniul sănătății cât și la nivel european unde activează deja din anul 2014 în funcții de conducere. Recent, Vlad a fost ales președinte al grupului de lucru pentru drepturile pacienților din cadrul European Society of Medical Oncology începând cu 2019.

Proiectele caritabile precum Rețeaua Citostaticelor, MagiCAMP sau colaborarea cu echipa care s-a ocupat de transportul şi tratamentul pacienţilor de la Colectiv în spitale din Austria şi Germania sunt acțiuni care vorbesc mult despre inima și dedicarea lui față de nevoile reale ale celor de lângă el.

tedx-cluj-2018-Andrei-Chivote-Amarasteanu-stiinta-tehnicaAndrei Chivote Amărașteanu – artist și arhitect

A reușit să doboare un record (alături de Radu Niță): cea mai importantă campanie de crowdfunding originară din România. Lampster, o lampă de birou deghizată într-un roboțel cu atitudine, a adunat pe Kickstarter mai mult de 1,3 milioane de dolari într-o lună și jumătate de campanie.

Înainte de Lampster, a avut șase alte campanii reușite pe Kickstarter, printre care Gențile Chivote, creații originale și fiecare dintre ele de succes. Când a creat Lampster, Andrei avea în spate 10 ani de practică, o școală de arhitectură și experiența unor alte campanii de crowdfunding.

tedx-cluj-2018-delia-virga-stiinta-tehnicaDelia Vîrgă – doctor în psihologie, psiholog principal în psihologia muncii și cea organizațională

Expertiza profesională include evaluarea psihologică în domeniul resurselor umane, diagnoză organizațională şi intervenţiile din sfera sănătății ocupaționale în organizații.

Pe langă o solidă experiență în consultanță, are și o activitate academică prestigioasă.

Este conferenţiar univ. dr. în cadrul Departamentului de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara şi autor/co-autor a peste 40 de studii publicate în reviste naţionale şi internaţionale de specialitate.

tedx-cluj-2018-Laura-Ionescu-stiinta-tehnicaLaura Ionescu – cofondatoare Dume de Mestecat & copywriter

Este una dintre cele două co-fondatoare Dume de Mestecat, alături de Ioana Zvâc. Se ocupă de la 12 ani cu tot ceea ce înseamnă cuvânt, trecând prin diferite feluri de a se juca cu acesta, de la poezii naive, short stories în Rev de Pov, articole în DoR și până la masteratul în microistorie.

Și-a dorit să devină jurnalist de război, dar a ales să rămână în țară, unde se luptă cu ideile și societatea în fiecare zi: este copywriter de 10 ani și activistă de când și-a dat seama că suntem responsabili pentru lumea în care trăim.

Ioana Nicolaie – scriitor

tedx-cluj-2018-Ioana-Nicolaie-stiinta-tehnicaScriitoarea Ioana Nicolaie a publicat volume de versuri (“Poză retuşată”, “Nordul”, “Credinţa”, “Cenotaf”, “Autoimun” – desemnat de USR” Cartea Anului” 2013), antologia “Lomografii”, trei romane (“Cerul din burtă”, “O pasăre pe sîrmă”, “Pelinul negru” – Premiul pentru proză al Revistei Ateneu) și literatură pentru copii (“Aventurile lui Arik”, “Arik și mercenarii” și “Ferbonia”).

A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumele ei au fost traduse în bulgară, sârbă, suedeză și germană. A fost inclusă în optsprezece volume colective românești și în numeroase reviste și antologii străine. Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

Mark Grist – poet și educator

tedx-cluj-2018-Mark-Grist-stiinta-tehnicaMark este artist și educator, locuiește în Peterborough. Scrie poezii și susține spectacole live, cu care merge în turnee în toată lumea.

A avut contribuții recente pentru: The Royal Institute, BBC Radio 1, Radio 1 Xtra, Channel 4, Film 4, Red Bull, The National Maritime Museum și Google.

Când nu scrie, nu este plecat în turneu sau nu joacă jocuri de societate, Mark pregătește video-uri poetice pentru canalul său de Youtube.

Pe parcursul TEDxCLUJ 2018 vor mai interveni momente artistice, care-i vor avea protagoniști pe flautistul Cosmin Cioca, cântărețul Bogdan Simion sau compozitorul Ciprian Iacob. Evenimentul este prezentat de Paul Bourne (fost speaker la ediția din 2017 a TEDxCLUJ) și Veronica Soare, fund-raiser și om de radio.

Mai multe detalii aflați de pe site-ul oficial TEDxCLUJ 2018

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?