0
(0)

Tehnologiile inovatoare sunt pe cale să înlocuiască petrolul din ambalajele din plastic printr-o serie de componente vegetale, având proprietăți fascinante. Inginerii și savanții spanioli sunt cei care dezvoltă astfel plasticul ecologic și „inteligent” de mâine.

În cadrul laboratorului AITIIP din Zaragoza, bio-polimeri extrași din deșeuri agricole sunt amestecați cu nano-aditivi și topiți la temperaturi de 200 de grade Celsius. Aceasta este rețeta de bază pentru noul bio-plastic dezvoltat în cadrul unui nou proiect de cercetare europeană.

Amestecul componentelor menționate face ca noul material să fie robust și să aibă caracteristici speciale. Spre exemplu, nano-cleiurile rezultate pot creea filme cu suprafață mare și cu grosimea de un nanometru, care se pot comporta ca o barieră protectoare.

Principala inovație este utilizarea polimerilor biologici, care provin din biomasă, ceea ce face ca noul tip de plastic să fie biodegradabil. Prin acest proces, materialul poate căpăta noi utilizări, printre care și în domeniul îngrijirii medicale, având proprietăți antibacteriene.

Până acum, întrebuințarea industrială a bio-plasticului a fost limitată. Containerele sau ambalajele biodegradabile nu erau suficient de durabile încât să protejeze hrana, cosmeticele sau produsele farmaceutice. Plasticitatea scăzută făcea vechiul bio-plastic incompatibil cu actualele linii de producție. Noul bio-plastic rezolvă aceste probleme.

În acest caz, nano-materialele sunt folosite pentru a spori rezistența mecanică a materialului și pentru a îmbunătăți proprietățile tip barieră pentru protejarea de oxigen a conținuturilor. Inginerii au propus o compoziție care poate fi procesată industrial într-o manieră foarte similară cu cea a plasticelor actuale, non-biodegradabile.

Inovațiile nu se opresc aici: cercetătorii încearcă să facă ambalajele și mai inteligente, prin integrarea senzorilor și a dispozitivelor de comunicare. Spre exemplu, o parte a ambalajului poate conține un token de radio-frecvență. În interior s-ar afla un film din plastic sensibil la oxigen. Atunci când nivelul de oxigen ar depăși un anumit nivel, structura plasticului s-ar modifica și acesta și-ar schimba culoarea. De asemenea, o sticlă biodegradabilă ar putea păstra în siguranță conținutul și i-ar putea alerta pe clienți dacă produsul s-a alterat. Acesta este plasticul de mâine.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?