0
(0)

Bucureşti are o tradiţie de peste 30 de ani în activitatea de cercetare-dezvoltare în domeniul aerospaţial, în principal al turbomotoarelor de aviaţie, motoarelor industriale cu turbină, mașinilor paletate de turaţie înaltă dar şi alte domenii de vârf conexe.

Back
Înainte

Experiența COMOTI

Aceasta este singura unitate specializată din România care integrează activităţile de cercetare ştiinţifică, proiectare, producţie, experimentare, testare, transfer tehnologic şi inovare în domeniul turbomotoarelor de aviaţie, motoarelor industriale cu turbină cu gaze şi maşinilor paletate de turaţie înaltă.

Experienţa pe care Institutul a acumulat-o până în prezent l-a direcţionat către parteneriate cu firme de prestigiu de pe piaţa internaţională, cu beneficii însemnate pentru ambele părți. Spre exemplu, parteneriatul cu compania GHH RAND, parte a grupului Ingersoll Rand din SUA, a deschis noi direcţii de cercetare în domeniul compresoarelor cu şurub. Parteneriatul cu compania Pratt & Whitney din Canada a contribuit la creşterea nivelului tehnic al soluţiilor cogenerative cu turbomotoare aeroderivative.

Recunoaşterea competitivităţii COMOTI în domeniul cercetării s-a concretizat prin participarea, la invitația unor firme şi instituții de prestigiu, în peste 15 proiecte europene de mare anvergură, din domeniul aeronauticii în cadrul Programelor Cadru PC V și Clean Sky, dar şi în proiecte de cooperare cu General Electric (SUA), Nuovo Pignone (Italia), GHH Rand, MTU Aeroengines, Institutul German de Aviaţie şi Spaţiu – DLR (Germania) sau SNECMA, AIRBUS-F, ONERA, VIBRATEC (Franţa).

În toate aceste proiecte, COMOTI s-a impus prin profesionalismul cercetătorilor și specialiștilor săi, prin facilitățile deosebite de proiectare și fabricație, prin modele experimentale. Acestea, precum și modernele laboratoare acreditate de cercetare și experimentare pentru compresoare, turbine și camere de ardere, materiale compozite, acustică și vibrații, testare fizică și chimică a materialelor, echipamentele ITC performante, ce permit rularea unor programe complexe, au asigurat obținerea de rezultate de o înaltă calitate, apreciate de partenerii din străinătate. Să vedem însă despre ce rezultate vorbim concret.

Back
Înainte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here