În curând, autoritățile europene vor dispune de o platformă de servicii pentru monitorizarea prin satelit a deplasărilor insectelor care joacă rol de vectori ai infecțiilor.
Noul sistem, promovat de Institutul olandez pentru Sănătate Publică și Mediu, se numește VECMAP și este o adevărată rețea de supraveghere a țânțarilor, monitorizând focarele de infecție răspândite în teritoriu prin integrarea, în timp real, a hărților satelitare cu sisteme de comunicații mobile.
Pentru a le furniza autorităților indicații precise asupra zonelor preferate de țânțari, astfel încât specialiștii să poată formula previziuni corecte cu privire la riscurile de epidemie, VECMAP combină direct datele geometeorologice adunate de Agenția Spațială Europeană (ESA) cu măsurătorile realizate pe Terra. Astfel, tehnicienii însărcinați să lupte cu țânțarii nu trebuie decât să se conecteze la rețeaua de satelit printr-un smartphone, pentru a primi toate actualizările la scară națională și a retransmite informațiile entomologice obținute la fața locului.
„Boli precum febra Dengue sau cea a Nilului sunt transmise de țânțari și reprezintă o problemă de sănătate publică în continuă creștere în multe țări europene. Cu toate acestea, știm destul de puține despre răspândirea bolilor și a vectorilor și tocmai din acest motiv trebuie să dezvoltăm hărți corecte, pentru a determina unde și când ar putea țânțarii să facă rău populației umane”, a comentat Michiel Kruijff, expertul ESA în domeniu.
Sursa: Galileo