1
(1)

După numai două săptămâni de administrare a unei doze mici de antibiotice, incidenţa bacteriei E. coli în intestinele porcilor a crescut, simultan cu dezvoltarea unor gene ale sale rezistente la medicamente. Drept urmare, cercetătorii caută alternative la folosirea antibioticelor pentru tratarea animalelor.

 

Pentru a testa efectele antibioticelor asupra porcinelor, cercetătorii au desfăşurat un experiment asupra unor porci tocmai fătaţi de o scroafă căreia nu i-au fost vreodată administrate antibiotice.

Au împărţit porcuşorii în două grupe, iar şase dintre ei au primit zilnic o doză de ASP250 (substanţă care conţine trei antibiotice şi este folosită uzual la tratarea bolilor porcine şi la accelerarea creşterii), în timp ce celălalt grup a primit alimentaţie netratată. Timp de două săptămâni echipa de cercetători a analizat fecalele porcilor şi a observat o creştere de 1-11% a numărului de proteobacterii (în special a bacteriei E. coli) la porcii cărora li s-au administrat antibioticele.

Din fericire, specia de E. coli detectată nu avea caracter patogen la porci sau la oameni, însă aceste rezultate cresc îngrijorarea cu privire la uzul antibioticelor în fermele de animale şi cu privire la necesitatea găsirii unor metode de vindecare a animalelor care să nu presupună administrarea unor astfel de substanțe.

Folosirea antibioticelor pentru menţinerea în stare bună de sănătate a animalelor este o practică convenţională de 50 de ani, însă studiile indică de mult timp faptul că uzul acestora creşte rezistenţa nu numai a animalelor, dar şi a fermierilor la medicaţie.

Având în vedere faptul că animalele împrăştie bacteria prin intermediul fecalelor, care se pot întinde pe câmpurile agricole, uzul antibioticelor în zootehnie poate pune şi în acest mod răspândirea unor epidemii netratabile în rândul populaţiei umane.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here