4.9
(14)

Unele tipuri de cancer ascunse rămân nedetectate până când se răspândesc de la sursă la organe îndepărtate. Acum, oamenii de știință au dezvoltat un instrument bazat pe inteligența artificială care îi depășește pe oncologi în identificarea originilor celulelor canceroase metastatice care circulă în organism. El a fost prezentat într-un articol publicat în revista Nature Medicine. Acest instrument ar putea ajuta medicii să îmbunătățească diagnosticul și tratamentul cancerului în stadiu avansat și să prelungească viața oamenilor.

Pentru a trata cancerele ajunse la stadiul de metastază, medicii trebuie să știe de unde provin. Originea a până la 5% din toate tumorile nu poate fi identificată, iar prognosticul pentru persoanele al căror cancer primar rămâne necunoscut este negativ. Una dintre metodele folosite pentru a diagnostica cancerele metastatice complicate se bazează pe celulele tumorale găsite în lichidul extras din organism. Clinicienii examinează apoi imaginile celulelor pentru a afla cu ce tip de celulă canceroasă seamănă. De exemplu, celulele canceroase de sân care migrează în plămâni încă arată ca celulele canceroase de sân.

În fiecare an, dintre cele 300.000 de persoane cu cancer care sunt nou tratate la spitalul afiliat la Universitatea de Medicină Tianjin (TMU) din China, aproximativ 4.000 sunt diagnosticate folosind astfel de imagini, dar aproximativ 300 de persoane rămân nediagnosticate, spune Tian Fei, chirurg în cancer colorectal la TMU și care este coautor al studiului amintit. Împreună cu colegii lui au reușit să realizeze un algoritm bazat pe învățare profundă, pentru a analiza aceste imagini și a prezice originea cancerelor.

Cercetătorii și-au antrenat modelul AI pe aproximativ 30.000 de imagini ale celulelor găsite în lichidul abdominal sau pulmonar de la 21.000 de persoane a căror tumoră de origine era cunoscută. Apoi și-au testat modelul pe 27.000 de imagini și au descoperit că a existat o probabilitate de 83% de prezice cu exactitate sursa tumorii. În plus, există o probabilitate de 99% ca sursa tumorii să fie inclusă în primele trei predicții ale modelului.

A avea o listă de trei surse posibile este utilă, deoarece îi poate ajuta pe clinicieni să reducă numărul de teste suplimentare – adesea intruzive – necesare pentru a identifica originile unei tumori, spune Mahmood. Predicțiile au fost limitate la 12 surse comune de cancer, inclusiv plămânii, ovarele, sânii și stomacul. Unele alte forme de cancer, inclusiv cele care provin din prostată și rinichi, nu au putut fi identificate, deoarece nu se răspândesc în mod obișnuit în depozitele de lichide din abdomen și plămâni.

Atunci când a fost testat pe aproximativ 500 de imagini, modelul a fost mai bun decât patologii umani în a prezice originea unei tumori. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, retrospectiv, un subgrup de 391 de participanți la studiu la aproximativ patru ani după ce au fost tratați pentru cancer. Ei au descoperit că cei care au primit tratament pentru tipul de cancer pe care modelul l-a prezis aveau mai multe șanse să fi supraviețuit și să trăiască mai mult decât participanții pentru care predicția nu a fost corectă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 14

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?