Concluzia experților prezenți în aceste zile la Forumul Mondial al Apei de la Pernambuco, Brazilia, este că problema apei este una politică și nu de insuficiență a resurselor.
Deși conflictele legate de apă și perioadele de secetă sunt foarte răspândite în părți mari din Africa, Asia și America Latină, resursele hidrice sunt în ansamblu suficiente atât pentru a susține producția de hrană și de energie, cât și necesarul industriei și mediului: este concluzia unui nou studiu publicat în revista Water International și prezentat în cadrul celui de-al XIV-lea Congres Mondial al Apei, care se desfășoară zilele acestea la Pernambuco, in Brazilia.
În raport, redactat de experții Challenge Program on Water and Food (CPWF) al Consultative Group on International Agriculture Research (CGIAR), se susține că marea problemă a apei nu este insuficiența ei, ci ineficiența utilizării și distribuția „inechitabilă” a enormelor mase de apă care curg de-a lungul marilor bazine hidrogeologice ale lumii, precum cel al Nilului, Nigerului sau Gangelui.
„Capacitatea noastră de a produce hrană nu este la ora actuală afectată de nicio lipsă a apei. Desigur, este posibil ca în anumite zone să nu fie suficientă, dar rezultatele noastre arată că problema de ansamblu este faptul că apa disponibilă în marile bazine fluviale ale lumii nu este utilizată efficient și profitabil. În definitiv, este vorba despre o problemă politică, nu de resurse”, a comentat Alain Vidal, director al CPWF.
„Cel mai surprinzător rezultat al cercetărilor noastre este că, în pofida enormei presiuni antropice exercitate asupra acestor bazine, există în clipa de față oportunități relativ la îndemână de a satisface necesitățile de dezvoltare și de a atenua sărăcia a milioane de persoane fără a distruge resursa noastră cea mai prețioasă”, a mai adăugat Vidal.
Sursa: Le Scienze