0
(0)

Manuscrisele de la Marea Moartă au fost digitalizate pe un nou site interactiv creat de Muzeul Israeului şi Google. Imaginile de înaltă rezoluţie şi tehnologia Google permit utilizatorilor din toată lumea să exploreze în detaliu cel mai vechi manuscris biblic cunoscut.

 

Muzeul Israelului a lansat pe 26 seprembrie 2011 versiunea digitalizată a manuscriselor de la Marea Moartă, permiţând utilizatorilor să examineze şi să exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil înainte. Dezvoltat în parteneriat cu Google, noul site le oferă utilizatorilor acces la imagini în al căror conţinut se poate căuta, care se încarcă rapid şi au o rezoluţie înaltă, precum şi scurte videoclipuri explicative şi informaţii de bază despre texte şi istoria lor.

Pergamentele de la Marea Moartă, care includ cele mai vechi manuscrise biblice existente, oferă o perspectivă importantă asupra societăţii iudaice din Ţara lui Israel, din timpul Perioadei celui de-al Doilea Templu, momentul naşterii creştinismului şi al iudaismului rabinic. Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate în versiune completă pentru această etapă a proiectului şi sunt accesibile online la http://dss.collections.imj.org.il

\”Suntem privilegiaţi să găzduim în Sanctuarul Cărţii din Muzeul Israel cele mai bine păstrate şi cele mai complete manuscrise de la Marea Moartă descoperite vreodată\”, declară James S. Snyder, director al Muzeului Israel Anne şi Jerome Fisher. \”Acestea sunt de o importanţă capitală printre reperele culturii mondiale monoteiste, şi reprezintă caracteristici unice ale patrimonului muzeului nostru enciclopedic. Acum, prin parteneriatul nostru cu Google, putem să aducem aceste comori pentru un public cât mai larg posibil.\”

Printre cele cinci Manuscrise de la Marea Moartă, care au fost digitalizate până acum, se numără Cartea lui Isaia, Regula Comunităţii, Comentariul la Cartea lui Habacuc, Sulul Templului şi Cartea Războiului, care pot fi găsite prin căutări pe Google.com, care trimit utilizatorii direct la manuscrisele online. Imaginile tuturor celor cinci suluri pot fi mărite astfel încât utilizatorii pot examina textele până în cel mai mic detaliu.

Detaliile invizibile cu ochiul liber se fac vizibile prin fotografiile digitale de înaltă rezoluţie ale fotografului Ardon Bar-Hama – cu 1.200 mega pixeli, aceste imagini sunt de aproape 200 ori mai mari ca rezoluţie decât cele produse de un aparat de fotografiat standard. Fiecare fotografie a fost făcută cu tuburi bliţ protejate UV, cu o expunere de 1/4000 secunde pentru a minimiza deteriorarea fragilelor manuscrise. În plus, în Cartea Marelui Prooroc Isaia se pot face căutări la nivel de coloană, capitol şi verset. Cartea este însoţită de un instrument de traducere în engleză, oferind posibilitatea utilizatorilor să furnizeze traduceri ale versetelor în propria lor limbă.

\”Proiectul Manuscriselor de la Marea Moartă realizat împreună cu Muzeul Israelului îmbogăţeşte şi păstrează o parte importantă a patrimoniului mondial, făcându-l accesibil tuturor pe Internet\”, a declarat profesorul Yossi Matias, Managing Director al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Google din Israel. \”Fiind implicaţi în proiecte similare în trecut, inclusiv Proiectul Google de artă, Colecţia Holocaustului Yad Vashem şi Muzeul Prado din Madrid, am văzut modul în care oamenii din întreaga lume îşi pot spori cunoştinţele şi înţelegerea asupra unor evenimente istorice cheie prin accesarea unor documente şi colecţii online. Sperăm să punem la dispoziţia tuturor cunoştinţele existente în arhive istorice şi colecţii, inclusiv prin punerea online a manuscriselor de la Marea Moartă suplimentare.\”

Proiectul digital \”Manuscrisele de la Marea Moartă\” este finanţat de George Blumenthal şi Centrul pentru Studii Iudaice Online, care au gândit acest proiect cu scopul de a face aceste manuscrise larg accesibile şi pentru a crea o resursă inovatoare pentru savanţi şi publicul larg. Dr. Adolfo Roitman D. Lizbeth şi George Krupp, Curatorul Manuscriselor de la Marea Moartă şi director al Sanctuarului Cărţii, şi Dr. Susan Hazan, Curator al New Media şi Şeful departamentului de Internet al muzeului, s-au ocupat de proiect din partea Muzeului Israelului, în colaborare cu Eyal Fink, pe partea tehnică, şi Eyal Miller, New Business Development Manager la centrul de cercetare şi dezvoltare al Google din din Israel.

Materialul video-ul despre acest proiect:

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here