Recent, pe rețelele de socializare a apărut un raport despre prezența unei colonii de albine pitice în sudul Europei. Aceasta este prima dată când această specie asiatică invazivă se instalează pe continentul nostru. O echipă internațională a publicat un studiu pentru a evalua riscurile pentru ecosistem.
Cu o arie de răspândire care se întinde de la Marea Arabiei până în Indonezia, albina pitică (Apis florea) este un polenizator esențial pe continentul său, Asia. Pe de altă parte, poate reprezenta o amenințare în regiunile în care s-a stabilit de milioane de ani un echilibru pe cât de durabil, pe atât de fragil, între ființele vii și mediul lor. Recent, albina pitică a fost văzută în Europa, mai exact în Malta. Pe rețelele de socializare a fost publicat un raport în care este anunțată prezența unei colonii formate din 2.000 de indivizi adulți. Autoritățile locale au distrus cuibul, dar amenințarea este încă prezentă. Este posibil ca unele exemplare să scape pentru a găsi alte colonii în alte zone. O sursă de îngrijorare pentru ecosistemele noastre, prezența albinei pitice în Europa a făcut obiectul unei unui articol publicat Journal of Apicultural Research.
Cercetătorii maltezi, italieni și chinezi care au realizat studiul au amintit mai întâi că, deși albina produce miere, în general nu este folosită de apicultori. Cantitățile produse sunt prea mici pentru a fi exploatate. În ciuda acestui fapt, oamenii încă facilitează răspândirea acestei insecte prin crearea unor medii favorabile supraviețuirii acesteia, dar și prin transportarea, accidentală, pe mare. Cuibul recent a fost găsit la mai puțin de 2,5 km de portul maltez Birżebbuġa. În plus, un număr mare de insule sunt foarte apropiate între ele în Marea Mediterană, astfel încât incursiunile pe continent sunt foarte probabile.
În bazinul mediteraneean, condițiile climatice se schimbă și ar putea deveni favorabile supraviețuirii albinei pitice. Acesta din urmă ar intra apoi în competiție pentru polen cu polenizatorii locali care, din păcate, sunt deja în declin, în special albina domestică (Apis mellifera), precum și albina sălbatică. Albina pitică ar putea, de asemenea, să poarte mai multe boli la care albinele europene au o rezistență redusă. Exemplele includ virusul puietului thailandez, virusul celulelor reginei negre și anumite ciuperci și acarieni.