0
(0)

Chiar dacă pare un proiect futurist, ferma deșertului, care nu are nevoie decât de apă de mare și lumină pentru a produce cantități uriașe de hrană, a fost pusă deja în funcțiune în Australia. Este prima fermă de acest gen din lume și poate produce până la 15.000 de tone de roșii anual.

Apa de mare este adusă prin conducete de la 5,5 kilometri până laSundrop Farm,  ferma care măsoară 20 de hectare. O stație solară de desalinizare a apei înlătură sarea, generând suficientă apă pentru a iriga cele 180.000 de plante. Deșertul australian nu este tocmai un loc propice pentru agricultură, însă apa de mare are și rolul de a răci camerele în care se află plantele, pentru a crea habitatul ideal pentru acestea. În timpul iernii, serele sunt încălzite cu ajutorul panourilor solare. Nu este nevoie de pesticide, atâta vreme cât apa de mare sterilizează aerul, iar tomatele cresc în coji de nucă de cocos, nu în sol. Tomatele produse aici deja au ajuns în supermarketurile australiene și se bucură de un succes uriaș.

Cu o investiție de 200 de milioane de dolari, poate părea un proiect scump, susține Philipp Saumweber, managerul fermei, însă investiția va fi amortizată în viitor. Mai ales că fermele convenționale necesită mult mai multe fonduri pentru a folosi combustibili fosili.

Compania Sundrop intenționează să dechidă o nouă fermă de acest gen în Australia, dar și în Portugalia și SUA. Proiecte-pilot similare au fost deja testate în Oman, Qatar și Arabia Saudită. Pe măsură ce procesul de deșertificare amenință tot mai multe zone de pe glob, o astfel de fermă pare o soluție viabilă pentru viitor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?