0
(0)

Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON 2022 poartă numărul 33 și se va desfășura între 29 iulie și 5 august, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța.

Ateliere de știință și tehnologie, cultură, arte, proză, antreprenoriat, competiții sportive, conferințe și discuții în amfiteatrul natural al insulei, sunt câteva din activitățile pentru care pot opta cei 400 de participanți ai acestei tabere de știință.

În acest an, sub genericul „Inspiration” și sloganul ”Legenda continuă”, Atlantykron dovedește că rămâne singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de peste trei decenii și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an se conectează la electricitate, la sateliți, la Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale, cu ecrane mari pe care sunt proiectate imagini în premieră de pe Marte. Totuși, cele mai atractive sunt conferințele și atelierele ținute direct pe iarbă, sub sălcii, de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.

Inedita școală de vară, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, cei aproximativ 400 de participanţi stând pe iarbă, sub cerul liber, grupați la cursurile pe care și le aleg.

Organizatorul principal al ediției Atlantykron 2022 este Asociația Atlantykron, alături de Asociația Science & Technology și Asociația pentru Tineret și Evoluție, în parteneriat cu Asociația Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona și Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO.

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia.

Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări:

• Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic;

• Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică;

• Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe;

• Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate;

• Prof. Dr. Teodor Vasile, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO;

• Răzvan Buzatu, expert în construcție de STAT;

• Eliot Sorel, fondatorul ”Global Mental Health and Psychiatry Review”, expert în sisteme de sănătate;

• Peter Moon (SUA), scriitor;

• Heather Caton Anderson (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA;

• Dan Farcaș, scriitor și președintele Asociației Române pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate;

• Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane;

• Dr. Sorin Sălăjan, specialist în chirurgie și ortopedie pediatrică și instructor în sistemul Silva Ultramind;

• Dr. Mihaela Muraru-Mândrea, președinte al Centrului STRING pentru Ştiinţe, Prospectivă, Creativitate și Ficţiune;

• Adrian Naidin – artist, violoncelist și compositor.

Invitații virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt:

• Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte;

• fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation;

• Dr. Cristina Artenie, scriitor, redactor-șef al Universitas Press (Montreal);

• Dr. David Anderson, președinte al Companiei Anderson Multinational și Fondator al Fundației World Genesis.

Printre activități se vor număra deja tradiționala videoconferință în direct cu NASA privind misiunea Curiosity de pe Marte, dar și noua misiune Perseverance, cursuri dedicate științei și literaturii, lansări de carte, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică până la dezvoltare personală.

Anul acesta, pe insulă va fi lansat proiectul Centenarul GOPO. Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București doresc să transforme anul viitor într-o aniversare specială, cu ocazia împlinirii, pe 1 mai 2023, a o sută de ani de la nașterea marelui artist cineast român care a fost Ion Popescu-Gopo.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2022

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: Știință și tehnologie; Cultură; Futurologie, știință și ficțiune; Artă și Sport.

Înscrierea se poate face aici.

Atelierele Știință&Tehnică: de la Arduino, la animație și tehnici de comunicare

80% dintre meseriile anului 2030 nu au fost încă inventate, așa că singurul mod de a te pregăti pentru Ziua de dincolo de Mâine este cu atelierele S&T!

Indiferent de vârstă și sex, în atelierele S&T vei găsi mereu ceva nou de făcut: fie că vrei să meșterești ceva, să proiectezi, să desenezi, să filmezi, să montezi, să faci animație, să înveți să pilotezi o dronă, să programezi roboți sau să comunici eficient. Avem kituri de desen 3D și o imprimantă 3D, avem echipamente de VR și mentori care te pot ghida să ajungi acolo unde îți dorești.

Atelierele S&T, precum și concertul nocturn al lui Adrian Naidin și o parte din conferințele de știință ale academiei de vară sunt susținute de Societatea NUCLEARELECTRICA.

Arduino & Programare: Abibula Aygun este electronist, pasionat de robotică, astronomie, drone, printare 3D. Creează diverse sisteme inteligente și semnează rubrica de robotică din revista Știință&Tehnică sub pseudonimul Profesorul Diodă. La Atlantykron, ne oferă în fiecare zi un subiect nou, dintre cele care îl pasionează, timp de o oră.

Realitate Augmentată și Virtuală: Explorează lumea Meta și cele mai noi tehnologii interactive, folosind cu echipamente de ultima generație. Cu ajutorul unui Oculus Meta Quest 2, vei cânta la un pian virtual; vei explora realitatea augmentată cu ajutorul unor telefoane și tablete cu grafica personalizată și o aplicație special construită de instructorul acestui atelier, drd Emil Drăgan.

Animație, film, holograme: Bogdan Mihăilescu este regizor, are un doctorat în animație și va povesti la Atlantykron cum dai viață unui desen folosind cele mai noi tehnologii de animație. Și nu rata seara de animație pe care am pregătit-o!

Comunicare & Jurnalism: Viitorul se construiește sub ochii tăi, de aceea îți oferim posibilitatea de a discuta cu cei mai buni comunicatori ai științei din România, cercetători, scriitori sau jurnaliști. Traineri: Daniela și Adrian Bănuță, jurnaliști; Vladimir Bănuță, student la Communication & Emerging Media, SNSPA. Tehnici de filmare și montaj: Cornel Lazăr.

Dintre alte cursuri de pe Atlantykron amintim de:

• Hackathonul Atlantykron. Obiectiv: participanții să-și facă un start-up functional pe parcursul taberei, de la idee la implementare! Chiar să câștige deja primii bani reali de la clienți reali în acest interval. (Organizator: Constantin Ferseta. Fondator Platforma Educațională Kidibot)

• Silva Ultra Mind – Workshop de dezvoltare a minții și control a stresului prin utilizarea frecvenței Alfa a creierului în stare de conștiență (lector: Dr. Sorin Sălăjan),

• 8 pași să ai timp pentru orice îți propui, fără să te încarci în plus și fără stres (lector: Adina Todea Ardelean),

• First Aid & CPR Training –  Noțiuni de prim ajutor și resuscitare (instructor: Dr. Radu Berca),

• Observații astronomice (Asociația Astronomică Urania, instructor: Dragoș Brașov),

• Atelier interactiv de fotografie de natură (lector: Adrian Dedu),

• Tehnologia ca oglindă – Atelier de optimizare a autocontrolului ca performanță umană (lector: prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin),

• Construirea unui peisaj literar în literatura SF. Realizarea începutului și finalului unei opere literare SF (workshop susținut sub egida revistei CSF de către scriitorii Aurel Cărășel, Constantin Pavel, Borislav Velimirovici, Ovidiu Vitan și Florin Giurcă)

• Păturica rotundă Science Ficton (instructor: Lucian Oancea),

• Atelier de pictură – Trezește artistul din tine (instructor: Gabriel Grosu),

• Yoga și Quigong (instructori: Heather Caton și Peter Moon),

• activități nautice (Clubul Nautic Român, instructor: Andreea Mihăescu),

• concursuri de proză SF și conferințele Centrului STRING (ŞTIINŢE, PROSPECTIVĂ, CREATIVITATE ŞI FICŢIUNE)

• competiția Atlantykron Express 33,

• program de radioamatori

• competiții de șah, tir cu arcul, table

CONFERINȚELE ATLANTYKRON 2022 INSPIRATION

  • ”Este cercetarea științifică o meserie?”, susținută de academicianul Nicolae Zamfir, vicepreședintele Academiei Române. Duminică 31 iulie, ora 11.00.
  • ”Securitatea globală și noua realitate mondială”, conferință virtuală susținută de Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation. Duminică 31 iulie, ora 21.00.
  • Conferința virtuală ”Globalizarea omenirii în era conștiinței”, susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de STAT. Duminică 1 august, ora 11.00.
  • Conferința virtuală ”În direct cu ingineri NASA – Journey to Mars and Beyond” la care este invitat Ravi Prakash, coordonator ai misiunii Curiosity, de explorare a planetei Marte. El ne va prezenta, în direct din centrele de coordonare, ultimele noutăți și va răspunde la întrebările participanților. Teleconferința va fi moderată de către jurnalistul de știință Alexandru Mironov și cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu. Luni 1 august, ora 21.15.
  • ”De ce tac civilizațiile extraterestre?”, susținută de Acad. Dan D. Farcaș împreună cu editura Pavcon. Marți 2 august, ora 11.00.
  • ”The Power of Radio Science” – conferință virtuală susținută de Dr. David Lewis Anderson.
  • ”Energia viitorului, viitorul energiei”, susținută de Societatea Nuclearelectrica. Miercuri 3 august, ora 11.30.
  • ”Vânătorul de eclipse” –  conferință virtuală susținută de astronomul amator Cătălin Beldea, astro-editor Știință & Tehnică și cel mai mare vânător de eclipse roman. Miercuri 3 august, ora 22.00.
  • ”Relații coloniale în romanul cu vampiri al lui Stoker: Dracula și principatele Dunării” –  conferință virtuală susținută de Dr. Cristina Artenie. Joi 4 august, ora 21.30.

De asemenea, editura PAVCON va avea un ”maraton al autorilor”, pe 2 august, la ora 13.00, unde va lansa, în prezența autorilor, volume semnate de Dan D. Farcaș, Aurel Cărășel, Borislav Velimirovici, Florin Giurcă, Ovidiu Vitan, Dodo Niță, precum și alte volume, antologiile CSF 2021 și revistele CSF nr. 20 și 21.

Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau firme. Dintre acestea, amintim de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră prin Garda de Coastă și Sectorul de Poliție de Frontieră Cernavoda, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Primăria Cernavoda. De asemenea, sponsori oficiali sunt Dyomedica CND, Nuclearelectrica, Benq, CryptoDATA, Wisdom Art Associates Program, Aqua Carpatica, Civitas și K2.

Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 33 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor Instituții și Agenții Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), din partea autorităților locale – Primăria Cernavodă, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA.

În desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation. 

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de Science Fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.

Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.

De-a lungul celor 33 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte alSocietății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț etc.

Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de aproape 20 de ani. Dacă în anii 90, participanții aveau ca ”unelte” doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, primul computer 386 a ajuns pe insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001.

Un film de prezentare a Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat “Exponential Times”, filmul a trecut de 8 milioane de vizualizări!

În 2014, echipa Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism, conferința „Dunărea, comoara turistică a României”, care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil.

În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții naționale, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare, alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea “Educație și învățământ”.

An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități – Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare. Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.

Cum a început fenomenul Atlantykron

Cunoscutul jurnalist de știință și scriitor Alexandru Mironov le spunea unor tineri pasionați de Science Fiction, unii dintre ei chiar scriitori, la un foc de tabără – unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, îl priveau pe maestru cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului.

Doar Sorin Repanovici, atunci proaspăt absolvent de liceu, liderul cenaclului cernavodean de SF Atlantis, a promis că se va ocupa și va încerca să strângă pasionații de SF pe acea insulă măcar pentru următorii ani.

Scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, alt membru al ”treimii” acestei inițiative, de a aduna pe o insulă pustie fanii și creatorii de anticipație, a susținut și el din plin ideea.

Aceste momente se petreceau în 1990. Era deja al doilea an când mai mulți SF-iști se adunau pe această insulă, aflată la 20 de kilometri nord de Cernavoda, lângă ruinele cetății Capidava și satul cu același nume, denumită de localnici ”Inelul de piatră”. Însă era primul an în care ei se confruntau cu nopțile liniștite din pustietate și cu dormitul la cort. În 1989, fusese doar o debarcare de o jumătate de zi.

Repanovici s-a ținut de cuvânt. În 1991 a adus un bac ponton mare, cu 2 niveluri, curent electric, mai mulți participanți, concursuri, jurii, invitați speciali.

Reuniunea a fost denumită, din același an, Tabăra de creație SF Atlantykron. Evenimentul a devenit cu rapiditate internațional. În 1999 am putut admira aici eclipsa totală de soare, în 2001 insula a găzduit Convenția Europeană de SF – Eurocon, iar din 2002 s-a transformat în Academie de vară. Pentru că ideile, idealurile, visele și pasiunile organizatorilor, participanților și invitaților erau din ce în ce mai complexe, reunite sub un singur gând, al reconstruirii viitorului. Restul este istorie.

Mai multe informații:

www.atlantykron.org

https://www.facebook.com/Atlantykron

https://www.instagram.com/Atlantykron

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?