În general, elevii sunt instruiți ca în cazul unui cutremur să se ghemuiască sub bănci, pentru a nu fi răniți de eventualele dărâmături. Dar, chiar dacă o bancă din lemn poate apăra un individ împotriva unor fragmente de tencuială sau de sticlă, cu siguranța nu va rezista sub greutatea unor bucăți mari de beton sau de oțel. De aceea, a fost inventată „banca anti-cutremur”, care poate absorbi impactul cu un corp având masa de până la o tonă.
Arthur Brutter și Ido Bruno au construit biroul cu pricina ca proiect final pentru Academia de Arte și Design Bezalel, prezentându-l în cadrul expoziției Bonanza, din Milano, Italia. Atunci când au proiectat biroul, cei doi studenți au luat în considerare nu doar rezistența acestuia, ci și funcționalitatea lui cotidiană într-o sală de clasă.
Pentru a-i menține greutatea scăzută ca să poate fi manevrată cu ușurință de elevi și de profesori, creatorii „băncii-minune” au construit cele patru picioare ale acesteia cu un fel de „reserve” suplimentare, niște „zone de prăbușire” care distribuie forța unui impact către marginile mesei și nu pe mijlocul ei. De asemenea, au construit banca din materiale ieftine, pentru ca produsul finit să aibă un preț accesibil pentru școli.
În final, banca a fost supusă la o serie de teste prin prăbușirea diferitelor materiale de diferite greutăți pe suprafața ei de la o anumită înălțime. Designerii au aruncat blocuri solide din oțel și din beton precum și saci de pietre cu greutatea de până la o mie de kilograme pe bancă.
De fiecare data, suprafața biroului a fost distrusă, dar dedesubtul a rămas intact, oferindu-le elevilor destul spatiu încât să rămână în siguranță. Mai mult, dacă aceste bănci ar fi încolonate, ele ar putea chiar alcătui tuneluri de evadare pentru elevi, astfel încât aceștia să se deplaseze cu ușurință printre dărâmături sau să fie salvați.
Momentan, Brutter și Bruno așteaptă ca invenția lor să fie oficial aprobată și patentată de Universitatea Padova din Italia, astfel încât să poată începe distribuirea băncilor „anti-cutremur” către regiunile cu mare risc seismic.
Sursa