0
(0)

Australianul Edward Linacre, în vârstă de numai 27 de ani, a câştigat premiul James Dyson, în valoare de 10.000 lire sterline, pentru sistemul său revoluţionar de irigaţii, capabil să extragă umezeala din aer şi să o transforme în apă.

 

Revoluţionarul sistem, numit Airdrop, este independent din punct de vedere energetic şi poate fi o simplă rezolvare  pentru combaterea zonelor secetoase.

Domnul Linacre s-a inspirat în realizarea invenţiei sale de la modul de viaţă al gândacului din Deşertul Namib (una dintre cele mai aride zone de pe glob), care supravieţuieşte extrăgând umezeala din aer. Cu nici 2cm3 de precipitaţii pe an, acest gândac supravieţuieşte consumând roua pe care o adună dimineaţa pe suprafaţa pielii sale hidrofile.

Airdrop funcţionează pe baza aceluiaşi principiu, bazat pe faptul că până şi cel mai uscat aer conţine molecule de apă ce pot fi extrase prin coborârea temperaturii aerului până la punctul de condensare (fenomenul de sublimare pe sol) – sistemul pompează aerul printr-o reţea de conducte subterane, pentru a-l răci până la punctul în care apa condensează, apoi o transmite direct către rădăcinile plantelor.

Inventatorul susţine că sistemul său poate extrage 11.5 ml de apă la fiecare metru cub de aer, chiar şi în cele mai aride deşerturi, însă intenţionează să îl îmbunătăţească pentru a-i mări performanţele. De fapt, el doreşte să investească cele 10.000 de lire sterline câştigate ca premiu în dezvoltarea sistemului Airdrop.

Cu ocazia acordării premiului inventatorului australian, James Dyson a elogiat sistemul de irigaţii Airdrop: „acesta arată cât de simplu pot fi utilizate fenomenele naturale, precum condensarea, în colaborare cu proiectele şi ingineriile inteligente.”

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here