0
(0)

Un grup de experţi din cadrul Royal Society a realizat, după o muncă de doi ani, un studiu care indică faptul că supra-consumul din ţările dezvoltate, coroborat cu creşterea rapidă a populaţiei în ţările sărace trebuie limitate pentru a avea în viitor o societate sustenabilă de către planetă.

 

Studiul a fost realizat  în vederea summit-ului Rio+20, programat să aibă loc în luna iunie. Printre recomandările conţinute se numără accesul tuturor femeilor la planificarea familială, indiferent de PIB-ul statului al căror cetăţeni sunt, precum şi reducerea risipei resurselor alimentare.

Studiul a fost condus de Sir John Sulston, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2002, care declară că: „trăim o perioadă critică pentru omenire şi pentru planetă, cu profunde schimbări cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi pentru mediu.”

Deşi în ultimul timp îngrijorările cu privire la supra-poularea Terrei fuseseră reduse, după ce s-a demonstrat faptul că planeta pare capabilă să susţină mai mulţi locuitori decât se credea, acestea revin în actualitate, datorită studiilor ce indică faptul că femeile din ţările sărace doresc accesul la planificarea familială. Directorul Institutului African pentru Politici de Dezvoltare, din Nairobi, Kenya, dr. Eliya Msiyaphazi Zulu, susţine că „trebuie să investim în planificarea familială din aceste ţări: dăm drepturi femeilor, creştem nivelul protecţiei juvenile şi maternale şi dăm ţărilor sărace oportunitatea de a investi în educaţie”. Programul de acces universal la planificarea familială ar costa ţările dezvoltate circa 6 miliarde dolari pe an.

Predicţiile ONU indică o creştere demografică medie de circa 3 miliarde locuitori până la sfârşitul secolului, populaţia Terrei urmând să ajungă la puţin peste 10 miliarde. Potrivit domnului Eliya Zulu „acest surplus de 3 miliarde va fi majoritar format din oameni provenind din ţări mai puţin dezvoltate, populaţia Africii urmând a creşte cu 2 miliarde”.

Mai grav, într-un scenariu mai pesimist, dacă rata fertilităţii în ţările mai puţin dezvoltate nu scade până la nivelurile înregistrate în celelalte ţări, populaţia globală în anul 2100 va ajunge la 22 miliarde, dintre care 17 miliarde africani.

Dincolo de aspectele legate de educaţie şi planificare familială, raportul Royal Society trage un semnal de alarmă cu privire la foametea suportată de cei mai săraci 1,3 miliarde locuitori ai planetei şi la risipa de resurse din statele dezvoltate: „un copil dintr-o ţară dezvoltată consumă de 30-50 de ori mai multă apă decât unul dintr-o ţară în curs de dezvoltare, iar emisiile de CO2 şi consumul de energie sunt tot de 50 de ori mai mari” afirmă Sir John Sulston.

Pe de altă parte, multe dintre ţările bogate sau cu PIB-uri peste medie încep să simtă impactul supra-consumului asupra sănătăţii, confruntându-se cu problema obezităţii.

Summit-ul Rio+20 din luna iunie are drept scop stabilirea unui set de măsuri de dezvoltare sustenabilă, derivate din MDG (Millennium Development Goals – Scopurile de Dezvoltare Milenară) şi menite să reducă sărăcia şi să îmbunătăţească educaţia şi sănătatea în ţările în curs de dezvoltare. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor obliga sau nu ţările bogate să-şi limiteze consumul.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here