0
(0)

Părerile privind această bicicletă electrică printată 3D sunt împărțite: compania APWorks susține că e vorba, de fapt, de o motocicletă electrică, deoarece Light Rider ar fi capabilă să atingă o viteză maximă de 80 km/h, iar demarajul până la 50 km/h durează doar 3 secunde.

Indiferent că vorbim de o bicicletă electrică sau de o motocicletă electrică, ideea de bază este că acest vehicul e construit utilizând tehnologia 3D printing. Ceea ce, în sine, reprezintă o mare performanță, deoarece Light Rider nu e doar un prototip, ci un produs care poate fi cumpărat.

bicicleta-electrica-3d-print---stiinta-tehnica-1

Dintre caracteristicile sale menționez masa totală de numai 35 kg, ceea ce înseamnă că poate fi transportată cu mașina utilizând un suport convențional de biciclete sau chiar transportată în lift. Proiectanții săi susțin că tehnologia 3D și aliajul de aluminiu Scalmalloy au dus la obținerea unei mase cu cel puțin 30% mai reduse decât a unui vehicul similar, realizat într-un mod convențional.

Cel mai important aspect al lui Light Rider ține de cadrul său foarte ciudat: acesta cântărește doar 6 kg, iar forma sa de exoschelet organic-artistic este, de fapt, rezultatul optimizării designului prin utilizarea unui algoritm special.

În procesul de printare 3D, fiecare porțiune a cadrului a fost realizată prin topirea cu ajutorul laserului a milioane de particule de aluminiu și suprapunerea de straturi cu o grosime de numai 60 microni. Astfel, cadrul oferă o rezistență similară cu a titaniului, iar acest procedeu de printare 3D deschide noi oportunități pentru industria aerospațială, cea auto sau a roboților – pentru că APWorks este, de fapt, o companie deținută de Airbus Group.

bicicleta-electrica-3d-print---stiinta-tehnica-4

Din punct de vedere al sistemului de propulsie, această bicicletă electrică (sau motocicletă electrică, dacă vreți) beneficiază de un motor electric de 6 kW, iar bateria îi conferă vehiculului o autonomie maximă de circa 55 km. Bateria poate fi ușor demontată, fie pentru a fi încărcată la birou, fie pentru a fi înlocuită cu una deja încărcată.

Singura (mare) problemă a lui Light Rider ține de prețul prohibitiv: fiecare dintre cele 50 de exemplare produse inițial va costa circa 50.000 euro! Adică aproape dublu față de mult-așteptata mașină electrică Tesla Model 3. Suntem foate curioși cine vor fi cei 50 de clienți atât de excentrici.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?