0
(0)

În cadrul proiectului ECORD, la care vor participa 24 de țări, se va traversa scoața terestră cu ajutorul unei sonde acționate de o navă, coborându-se până la o adâncime de 6 km. Obiectivul este acela de a se ajunge până la mantaua terestră.

 

„Nu ne așteptăm să dăm peste dinozauri, dar Jules Verne este cel care ne-a inspirat în bună măsură pasiunea ”, declară Damon Teagle, cercetătorul de la Centrul Național de Oceanografie de la Universitatea Southampton, hotărât să  croiască un drum către centrul Terrei.
Teagle și colegul lui Benoit Ildefonse de la Centrul de Geoștiințe de la Universitatea Montpellier vor conduce consorțiul european alcătuit din 24 de țări (ECORD), și se declară pregătiți să străpungă scoarța terestră și să atingă pentru prima oară mantaua.

„Am ajuns pe Lună, dar nu am depășit niciodată doi km sub pământ”, au comentat cei doi cercetători într-un articol apărut în revista Nature. Ce-i drept, dintre profețiile științifice ale lui Jules Verne, cea a călătoriei către centrul Pământului părea cea mai irealizabilă: la o temperatură de 300 grade și o presiune de 21 milioane kg pe km pătrat, doar o sondă se poate apropia. Depășind stratul extern al Terrei – scoarța -, ochiul lui ECORD va arunca pentru prima oară o privire la nivelul intermediar (mantaua) și va colecta probe de rocă. „Petru știință, ele vor fi o comoară la fel de prețioasă cum sunt rocile lunare aduse de Apollo”, sunt convinși Teagle și Ildefonse.

Luna viitoare va pleca o misiune menită să atingă recordul actual de adâncime (2.111 metri sub fundul mării) într-un punct al Pacificului oriental din largul Costa Rica, dar pentru a atinge mantaua, cercetătorii și-au fixat ca termen sfârșitul deceniului. „Tehnologiile utilizate în Islanda în sectorul geotermic ne permit să lucrăm la 300 grade. Provocările principale se nasc din presiunea enormă, din necesitatea de a găsi materiale rezistente și lubrifianți eficienți”, a explicat Teagle.

Pentru excavații au fost alese trei puncte din Pacific: unul la est de Mexic, unul la est de Costa Rica și unul în Hawaii. „Sub mare, scoarța terestră este mai subțire și ajunge dacă sapi 6 km pentru a atinge mantaua”, a precizat Teagle.  Excavațiile vor fi făcute de pe platforma giganticei nave japoneze Chikyu: 210 m lungime, 56.000 tone capacitate, și o specializare în forajul la mari adâncimi pentru studiul cutremurelor.

Misiunea ECORD, care va ridica ancora pe 13 aprilie pentru a rămâne în mare până pe 3 iunie, cade fix la 50 ani de la prima tentativă de acest gen: proiectul Mohole, conceput de Harry Hess, unul dintre „părinții” tectonicii în plăci. S-a împotmolit la doar 183 m adâncime, în marea din largul Guadalupe, Mexic, în martie 1961, din cauza unor dificultăți tehnice.  John Steinbeck, aflat la bordul navei, va povesti falimentul misiunii în revista Life, în 14 aprile 1961. Astăzi însă, după o experiență de jumătate de secol în foraj petrolier, cercetătorii au toate șansele de a deveni precum exploratorii lui Verne: „cei mai fericiți oameni de știință din lume”.

Sursa: La Repubblica

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here