4.9
(13)

Tratamentele împotriva cancerului sunt îmbunătățite prin cercetare. În ciuda tuturor eforturilor medicilor și oamenilor de știință, anumite tumori maligne se dovedesc deosebit de rezistente, iar prognosticul pentru pacienți poate lăsa apoi puțin loc optimismului. O descoperire fericită ar putea schimba asta. Pentru prima dată, cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv spun că au identificat o proteină care împiedică sistemul imunitar să atace tumorile. Ei au putut apoi să lucreze la modificarea activității sale pentru a stimula, în schimb, sistemul imunitar în lupta împotriva celulelor canceroase. Deși în stadiile incipiente, acest progres ar putea duce la noi tratamente pentru cancer, inclusiv pentru tipurile rezistente la imunoterapie. Rezultatele cercetării au fost prezentate într-un articol publicat în Nature Communications

Potrivit profesorului Carmit Levy, care a fost coautor al studiului împreună cu profesorul Yaron Carmi și doctorandul Avishai Maliah, toți de la Universitatea din Tel Aviv, ajutat de alți cercetători din Israel și Massachusetts, această descoperire a fost realizată întâmplător.

Echipa a început cu o observație simplă. Într-un sistem imunitar sănătos, organismul recunoaște prezența unui virus și lucrează eficient pentru a-l contracara. În cazul unei boli autoimune a pielii, precum psoriazisul, sistemul imunitar va vedea celulele pielii ca fiind dăunătoare și va genera un răspuns împotriva lor. Medicii folosesc apoi fototerapia (sau terapia cu lumină ultravioletă) pentru a ajuta la tratarea psoriazisului prin încetinirea sistemului imunitar, astfel încât să înceteze cursa. Levy a explicat că ea și Maliah au stabilit apoi o legătură între un sistem, fototerapie, și altul, cancer. După cum explică Levy, „laboratorul său studiază atât cancerul, cât și efectele razelor ultraviolete (UV) de la Soare asupra pielii și a corpului nostru, ambele fiind cunoscute că suprimă sistemul imunitar. […] În timp ce în majoritatea cazurilor noi, cercetătorii în domeniul cancerului din întreaga lume, ne concentrăm asupra tumorii și căutăm mecanisme prin care cancerul inhibă sistemul imunitar, aici am propus o abordare diferită: examinarea modului în care expunerea la UV suprimă sistemul imunitar și aplicarea noastră. descoperiri la cancer.” În timpul acestei cercetări, cercetătorii au făcut o descoperire notabilă. Oamenii de știință au observat efectul expunerii la UV asupra diferitelor proteine. Echipa a descoperit apoi o creștere semnificativă a unei proteine specifice: Ly6a. Până acum, știința știa puțin despre rolul său în capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și de a lupta împotriva celulelor canceroase. După expunerea pielii la radiațiile UV, celulele imunitare numite celule T (esențiale pentru combaterea cancerului) au început să producă cantități mari de proteină Ly6a care, la rândul său, a inhibat acțiunea celulelor imunitare. Iar dacă rolul proteinei a fost pozitiv în cazul unei boli autoimune, proteina a jucat un rol negativ în contextul cancerului la rozătoare. Echipa a bănuit apoi că Ly6a ar putea trimite semnale celulelor T din sistemul imunitar pentru a opri atacarea tumorilor.

Pentru a vedea dacă proteina Ly6a ar putea fi cauza slăbirii sistemului imunitar, oamenii de știință au tratat-o cu un anticorp. Fără prezența lui, „s-au eliberat frânele. Sistemul imunitar era liber să atace celulele canceroase”, explică Levy, adăugând că tumorile s-au redus semnificativ și chiar și cancerele care nu au răspuns de obicei la tratamente au început să se micșoreze. Cercetătorii au descoperit o creștere a proteinei Ly6a în melanomul de piele și cancerul de colon, dar bănuiesc și că aceasta ar putea juca un rol dăunător și în alte tipuri de cancer.

Deocamdată, oamenii de știință insistă asupra unui punct: gena Ly6a a fost găsită doar la șoareci. Nu există la oameni, dar ei cred că ar putea exista o altă genă similară pe care cercetătorii ar putea-o folosi. Oamenii de știință au început deja să lucreze la genele umane și speră că acest lucru funcționează pe termen lung va permite, în cele din urmă, dezvoltarea unui nou tratament pentru cancer pentru oameni, un proces care ar putea dura încă cinci până la zece ani, potrivit echipei, care spune că are deja câteva indicii, dar și multă motivație și speranță.

„Imunoterapia a revoluționat tratamentul cancerului. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre pacienți nu răspund la tratamentul larg răspândit în prezent, proteina PD1”, arată profesorul Yaron Carmi, co-autor al studiului. „Am descoperit o nouă proteină, Ly6a, și am descoperit că anticorpul său a eradicat tumorile la modelele noastre animale, chiar și cele rezistente la terapia PD1. În prezent, lucrăm pentru a traduce descoperirile noastre într-un medicament pentru pacienții cu cancer, sperând să oferim un nou tratament eficient”, conchide el.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?