Resturile în descompunere ale unui animal neidentificat au creat rumoare și panică în Acapulco, Mexic, după ce acestea au fost aduse pe plaja Bonfil de către valuri. Departamentul de Protecție Civilă din Acapulco s-a rezumat inițial la a anunța doar că misterioasa creatură are lungimea de aproximativ patru metri, fără a oferi informații suplimentare.

De aici și până la apariția zvonurilor că pe țărmul mexican a eșuat o caracatiță uriașă, miticul Kraken sau un animal complet necunoscut din adâncurile oceanului nu a mai fost decât un pas. În imaginile oferite de amatori, un bărbat neidentificat încearcă să miște masa de carne cu ajutorul unui băț și, din ceea ce remarcă acesta, deși resturile par a fi într-o stare avansată de descompunere, niciun miros specific nu a fost identificat.

Pentru a  liniști localnicii și a opri valul de articole alarmiste din presă, James Mead, curator emerit al Muzeului Național de Istorie Naturală din Washington a ținut să precizeze: „Monstrul este, fără îndoială, partea superioară a capului unui cașalot. Atâta tot. În cazul acestor cetacee, partea superioară a capului este formată, la rândul ei, din două părți. O cameră în care se află spermanțetul, un lichid alb, ceros, care este folosit în ecolocație, și o altă parte ce constă în țesuturi și cartilaje. Din imaginile oferite de autoritățile mexicane reiese clar că avem de a face cu acea parte a capului unui cașalot, formată din țesut și cartilaje, minus organul în care este depozitat spermanțetul”.

Din estimările expertului american, cașalotul avea, atunci când a decedat, o lungime de aproximativ 9-12 metri.