Oamenii de știință derulează cercetări intense cu privire la problema tot mai stringentă a bacteriilor rezistente la tratamente medicamentoase. Recent, astfel de cercetători au descoperit în peștera Lachuguilla, din New Mexico, câteva bacterii noi care i-ar putea ajuta în demersul lor.
Complet necunoscute anterior, aceste bacterii care nu au fost vreodată expuse oamenilor, prezintă o rezistență naturală la multiple tipuri de antibiotice pe care doctorii le folosesc în prezent ca să trateze pacienții. Acest lucru înseamnă că formele bacteriene cu pricina ar putea să fi fost expuse la antibiotice naturale care, în schimb, ar putea fi folosite împotriva actualelor infecții netratabile.
Cercetătorii universităților McMaster și Akron, care au descoperit noile bacterii în peștera izolată, susțin că niciuna dintre acestea nu poate fi nocivă pentru om, dar și că ele nu au fost expuse surselor antibiotice create de om. Remarcabil, toate bacteriile din peșteră sunt rezistente la cel puțin un antibiotic cunoscut, iar unele chiar la mai mult de 14.
Este posibil ca „noile” bacterii să-și fi dezvoltat rezistența față de antibioticele naturale prezente în mediul izolat al peșterii de-a lungul unei perioade de milioane de ani. Virgina peșteră Lachuguilla, localizată în Parcul Național Cavernele Carlsbad, are accesul restricționat publicului și permis numai cercetătorilor încă de la descoperirea sa în 1986.
Peștera are o adâncime de 489 de metri și este înconjurată de rocă impermeabilă, însemnând că apa are nevoie de până la 10.000 de ani ca să atingă cele mai îndepărtate puncte ale peșterii. În astfel de mediu, departe de influența antibioticelor derivate sub influența omului, bacteriile și-au dezvoltat sisteme de apărarea care i-au surprins pe oamenii de știință.
Descoperirea lor are importante implicații clinice, deoarece sugerează că există în mediu multe alte antibiotice care ar putea fi descoperite și folosite pentru tratarea infencțiilor netratabile momentan.
Rezistența la antibiotice este o problemă crescândă la scară mondială, mare parte din ea fiind atribuită folosirii exagerate a antibioticelor pentru oameni și animale, dar și în agricultură. Descoperirea noilor bacterii poate însemna că o nouă rasă de anibiotice ar putea apărea pentru a combate un număr crescând de infecții.