0
(0)

Pentru a celebra cea de-a 22-a aniversare a Telescopului Spaţial Hubble, a fost realizat un colaj din mai multe fotografii făcute de acesta, înfăţişând naşterea a milioane de stele în complexul 30 Doradus, din inima nebuloasei Tarantula.

 

Nebuloasa Tarantula se află la o distanţă de 170.000 ani lumină de Terra, adică relativ aproape, astfel încât Hubble poate captura imagini ale fiecărei stele „născute”. Ea se situează în Marele Nor al lui Magellan şi îşi ia numele de la filamentele sale strălucitoare, ce se aseamănă cu picioarele unui păianjen.

30 Doradus este cea mai strălucitoare şi prolifică regiune de formare a stelelor din apropierea noastră şi găzduieşte unele dintre cele mai mari stele, acestea fiind de câteva milioane de ori mai mari decât Soarele.

Deşi există galaxii cu explozii stelare mai spectaculoase, 30 Doradus este singura regiune de formare stelară ce poate fi studiată în detaliu de astronomi.

\"(w540)

În centrul său se află un tânăr grup de stele gigantice, numit  NGC2070, cu o vârstă de numai 2-3 milioane de ani, al cărui miez dens, R136, cântăreşte de 100 de ori mai mult decât masa Soarelui.

\"(w540)

Fotografia aniversară a fost realizată folosind 30 de câmpuri separate, câte 15 de la fiecare cameră a telescopului. Ambele camere au efectuat aceste observaţii simultan în luna octombrie a anului trecut. Coloritul imaginii este dat de gazele fierbinţi, roşul reprezentând hidrogenul, iar albastrul oxigenul.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here