0
(0)

Cercetătorii Spitalului Universitar Național din Singapore, coordonați de gastro-enterologul Lawrence Ho, au creat un robot miniatural asemănător unui crab, dotat cu un clește și cu un cârlig, ce este capabil să îndepărteze cancerele gastrice în fază primară fără să lase cicatrice la exteriorul corpului.

 

Montat pe un endoscop, crabul pătrunde în măruntaiele pacientului prin gura acestuia. Cu cleștele ține în loc țesutul canceros din stomac, iar cu ajutorul cârligului îl taie și coagulează instantaneu sângele pentru a opri hemoragia.

Printr-o cameră atașată endoscopului, chirurgul recepționează imagini din stomacul pacientului și controlează brațele robotice de la distanță, urmărind totul pe ecranul unui monitor.

Potrivit profesorului Ho, robotul a extirpat deja cu succes cancerele stomacale în fază primară la cinci pacienți din India și Hong Kong, totul într-o fracțiune din timpul necesar în mod normal operațiilor cu taiere care supun pacienții unui mare risc de infecție și lasă în urmă cicatrice.

Cancerul stomacal, sau gastric, este a doua cauză principală de deces provocat de cancer la nivel mondial și se întâlnește cu deosebire în estul Asiei. Diagnosticarea bolii se face în general în faze avansate atunci când tratamentul este dificil și adesea ineficient.

Crabul robotic, care ar putea schimba lucrurile a fost construit și cu ajutorul lui Louis Phee, profesor asocialt la școala de inginerie mecanică și aerospațială din cadrul Institutului Tehnologic Nanyang, din Singapore.

Sursa

Foto

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here