PrintBrush este invenția inginerului Alex Breton, un suedez originar din Stockholm, care, în parteneriat cu cea mai mare companie producătoare de ștampile din Europa, a construit dispozitivul portabil cu o greutate de numai 250 de grame care folosește jeturi de cerneală, principii optice similare mouse-urilor și software de navigare pentru a imprima imagine și text pe orice suprafață plată, indiferent de material.
Aparatul în discuție operează mai mult ca un mouse decât ca o imprimantă. Senzorii laser din componența sa, construiți de Philips, urmăresc mișcarea dispozitivului mobil pe o suprafață și îi calculează poziția. Senzorii emit continuu raze laser în spectru infraroșu către suprafața imprimtă pe măsură ce utilizatorul deplasează aparatul pe deasupra acesteia.
Razele reflectate sunt măsurate și imprimanta manuală își determină astfel viteza și direcția de mișcare, ceea ce permite eliberarea coerentă a jetului de cerneală pentru tipărire. Chiar și reflexii foarte slabe ale razelor sunt percepute pentru detectarea mișcării, așa că aparatul funcționează aproape pe orice fel de suprafață.
Proiectul PrintBrush a demarat în anul 2000 și au fost necesari doi ani pentru realizarea unui prototip și aproape încă zece pentru ca acesta să funcționeze optim. Cu fiecare nouă versiune, Breton, experți în inginerie optică și nu numai au rafinat sistemul de navigare, doar recent senzorii pe baza de LED fiind înlocuiți cu lasere.
De asemenea, capacitatea dispozitivului un pic mai mare decât un mouse de a imprima color a necesitat implementarea unui set de algoritmi capabili să formuleze rapid combinațiile de cerneală necesare pentru a produce imagini în 16 milioane de nuanțe diferite.
Până la începutul anului următor, o versiune PrintBrush, cu fotocameră încorporată, pentru a putea imprima instantaneu peisaje din lumea reală, va fi comercializată sub titlul proclamat oficial de „cea mai mică imprimantă din lume”. Breton va elibera un model chiar și mai mic decât acesta ceva mai târziu, pe care îl va intitula A4.
Imprimantele convenționale funcționează plimbând hârtia prin mecanism mai ales pentru că acesta este singurul mijloc de a urmări cu precizie poziția paginii raportat la imprimare. Cu asemenea limitări, Breton a înțeles că o imprimantă nu va putea fi vreodată mai îngustă decât hârtia pe care o folosește, decât dacă principiul jeturilor de cerneală și-ar schimba complet modul de navigare de-a lungul suprafeței imprimabile. Așa s-a născut PrintBrush.
Sursa (click pentru video)