În Marea Britanie s-ar putea construi un laser destul de puternic încât să „rupă țesătura spațiului”, ca parte a proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI), la care participă și România prin laserul de la Măgurele.
Importantul proiect științific paneuropean va \”călca pe urmele\” gigantului Large Hadron Collider (LHC), având ca misiune principală să descifreze misterele Universului. Laserul va putea produce un fascicul de lumină atât de intens încât să se compare cu lumina primită de Pământ de la Soare, dar concentrată pe o suprafață cât o împunsătură de ac.
Savanții implicați spun că laserul va fi atât de puternic încât vor fi capabili să \”fiarbă\” chiar țesătura spațiului și a vidului. Se crede, mai nou, că vidul mustește de particule misterioase care se formează și se distrug, dar fenomenul se manifestă instantaneu și nimeni nu l-a putut dovedi concret, cu atât mai puțin observa.
Se speră, de aceea, că sistemul ELI Ultra-High Field (ELI-UHF) le va permite cercetătorilor să demonstreze, prin sfâșierea țesăturii vidului, că aceste particule sunt reale. De fapt, oamenii de știință se așteaptă chiar ca inițiativa să îi ajute să verifice și existența altor dimensiuni.
Profesorul John Collier, lider de cercetare în cadrul proiectului ELI și director al sistemului Central Laser din cadrul Laboratorului Rutherford Appleton, din Didcot, Oxfordshire, susține că laserul va fi cel mai puternic de pe planetă. „La acest nivel de intensitate începem să penetrăm un teritoriu complet neexplorat de fizică”, a declarat cercetătorul.
Laserul ELI-UHF, a cărui asamblare se va completa până la sfârșitul decadei, va costa un milliard de lire sterline (1,15 miliarde de euro), iar Marea Britanie se numără printre cele câteva țări europene care îl vor găzdui și opera. Savanții speră ca laserul să le permită să afle și modul în care particulele dintr-un atom se comportă, dar și să contribuire la rezolvarea misterului materiei întunecate.
Ultra-High Field va fi compus din 10 fascicule, ceea ce va produce 200 petawatti putere – de peste 100.000 de ori mai mult decat producția mondială de electricitate combinată, dar pentru mai puțin de o trilionime de secundă.
Cantitatea uriașă de energie necesară pentru a alimenta unui asemenea laser va fi prestocată și apoi folosită pentru a produce fascicule laser de câțiva metri lățime care se vor combina apoi pentru a se concentra într-un punct minuscul. În punctul focal, intensitatea luminii obținute va crea condiții extreme care nu se întâlnesc nici măcar în centrul Soarelui.
Foto: Alamy
Probabil e vorba de intrarea in alta dimensiune,dincolo de “zidul lui Planck” ! Cred ca in sfarsit,lumea Stiintei intelege ca cele 11 plus unu dimensiuni,chiar exista ! De curand,am demonstrat ca “dimensiunea” fizica spirituala,chiar exista !