0
(0)

Contrar tuturor așteptărilor, centrala electrică din Bologna, funcțională pe principiul controversatului \”catalizator energetic\” de fuziune la rece E-Cat, al inginerului italian Andrea Rosi, a trecut cu succes cel mai dificil test vineri, atunci când a produs aproximativ 470 kilowatti de energie, timp de peste cinci ore. Totuși, o eroare tehnică a împiedicat sistemul să atingă nivelul de producție de 1 megawatt, așa cum se dorea inițial.

 

Catalizatorul energetic” al lui Rosi, sau E-Cat, funcționează pe baza unei reacții nucleare de energie joasă, ce produce mari cantități de energie din câteva grame de hidrogen; adică rezultate consistente pentru un raport de intrare derizoriu. Altfel cunoscută ca fuziune rece, această metodă este una în general evitată de fizicieni și privită cu scepticism.

În timpul testului, energia a fost rezultată sub formă de căldură și măsurată prin cantitatea de apă evaporată dintr-un recipient în urma fierberii. Desigur, realizarea nu marchează finalul erei combustibililor fosili și, mai mult decât atât, există destui sceptici care se îndoiesc deja de corectitudinea testului; mai ales că clientul american interesat de proiectul lui Rosi este anonim, adică un grup de oameni necunoscuți și care nu pot fi verificați a derulat teste care nu pot fi probate.

Demonstrația s-a făcut în prezența mai multor martori, însă acestor observatori, numai cu excepția clientului, li s-a permis să asiste la teste doar pentru câteva minute fiecare. În plus,  se pare că pe toată durata „show”-ului, catalizatorul energetic a rămas conectat printr-un cablu la o sursă de energie electrică. Teoretic, s-a pretins că sursa de energie externă ar fi fost oprită, dar cu siguranță demonstrația ar fi fost mai impresionantă dăcă reactorul ar fi fost deconectat vizibil în timpul operării.

Succesul ar trebui să paveze drumul către cercetări suplimentare în cadrul Universității din Bologna și către mai multe contracte cu clientul enigmatic. Aparent, publicația NyTeknik a descoperit o posibilă pistă către identitatea acestuia, căruia i s-ar spune „Colonel”. A mai rămas un pas până la suspicinea că misteriorul client ar putea fi de la DARPA, aripa de științe extreme a Pentagonului, care, așa cum s-a mai notat, și-a exprimat anterior interesul pentru activitatea lui Rosi. Cazul este înconjurat de mister, dar a devenit cu siguranță interesant.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here