5
(4)

O echipă de astronomi a identificat un nou tip de stea, care ar putea rezolva un mare mister cosmic. Această stea masivă compusă, în principal, din heliu are un câmp magnetic ultra-puternic, ceea ce înseamnă că ar putea fi pasul preliminar care duce la formarea unui magnetar, un obiect ceresc ale cărui origini rămân necunoscute până acum.

Stelele neutronice se formează în urma exploziilor masive de supernove, când materialul rămas al unei stele moarte se condensează într-un obiect extrem de dens și fierbinte. Imaginează-ți masa Soarelui comprimată într-un spațiu nu mai mare decât orașul Paris. Versiunile cu câmpuri magnetice extrem de puternice ale acestor obiecte cerești sunt numite magnetari. Aceste obiecte au unele dintre cele mai puternice câmpuri magnetice din Univers.

Magnetarii prezintă un mare interes deoarece oferă un laborator natural pentru studierea proprietăților extreme ale câmpurilor magnetice și fenomenelor legate de fizica energiilor înalte. studierea lor ne poate ajuta, de asemenea, să înțelegem mai bine structura internă a stelelor neutronice și procesele care au loc în medii extrem de ostile și energetice. Cu toate acestea, astronomii încă se întreabă cum se formează aceste obiecte în primul rând, de unde și interesul pentru această nouă descoperire.

Situat la 3.000 de ani lumină de Pământ în constelația Unicorn, sistemul stelar binar HD 45166 a intrigat oamenii de știință de mai bine de un secol. Observațiile asupra stelei sale principale, formate în principal din heliu, sugerează că are proprietăți inexplicabile. Ca parte a unui studiu publicat în Science, o echipă condusă de astronomul Tomer Shenar l-a studiat mai îndeaproape folosind mai multe instrumente (spectroscopie, polarimetrie și alte tehnici de ultimă oră). Aceste date au dezvăluit că sistemul a găzduit o stea Wolf-Rayet (o stea masivă și foarte luminoasă, într-un stadiu avansat al evoluției sale stelare) având o masă echivalentă cu aproximativ două mase solare și generând un câmp magnetic de 43 de kilogauss. Ca o comparație, câmpul magnetic al Soarelui este de numai 10 gauss. Dacă ar fi de crezut aceste rezultate, atunci steaua principală a acestui sistem ar fi cea mai magnetică identificată vreodată.

Revenind la magnetari, dacă se crede că aceste obiecte s-au format în timpul prăbușirii stelelor masive, astronomii încă nu știu de ce doar unele dintre ele dobândesc câmpuri magnetice suficient de intense pentru a deveni magnetari, astfel încât altele devin stele neutronice obișnuite. Potrivit calculelor lor, cercetătorii estimează că această stea va colapsa, cel mai probabil, direct într-un magnetar la sfârșitul vieții lor, obținând astfel un câmp magnetic și mai mare. Echipa citează un câmp magnetic de aproximativ 100.000 de miliarde de gauss. Această stea ar putea fi deci considerată ca un protomagnetar care reprezintă o etapă preliminară în formarea unui adevărat magnetar.

Descoperirea acestei stele ar putea avea, de asemenea, implicații profunde pentru înțelegerea anumitor fenomene energetice extreme, cum ar fi exploziile de raze gamma și emisiile radio rapide. Aceste evenimente, care eliberează cantități colosale de energie într-un timp extrem de scurt, sunt adesea asociate cu magnetarii. Cu toate acestea, originea lor exactă și mecanismele subiacente rămân parțial misterioase. Întrucât magnetarii sunt susceptibili să producă aceste explozii violente prin rearanjamente interne sau defecte în scoarța lor solidă, un studiu atent al acestei categorii de stele magnetice ar putea face lumină asupra condițiilor specifice care declanșează aceste manifestări energetice, legând astfel etapele finale ale evoluției stelare de mai multe fenomene violente din Univers.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?