Oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Nanyang (NTU), Singapore au dezvoltat un nou sistem de closet care transformă dejecțiile umane în energie și în îngrășăminte.
Intitulat „No-Mix Vaccum Toilet”, sistemul bicameral separă deșeurile lichide de cele solide, reducând totodată cu până la 90% cantitatea de apă necesară curățării vasului de toaletă după folosire – 0,2 litri până la 1 litru, în loc de 5-6 litri în mod normal.
Interesant la noul mecanism este că nu doar excrețiile organismului uman pot fi transformate în materiale folositoare. De asemenea, apa utilizată pentru spălarea rufelor sau pentru duș și chiar resturile alimentare pot fi procesate în forme de energie sau în îngrășăminte amestecate ulterior cu diferite tipuri de sol.
Toaleta direcționează deșeurile către fabrici de procesare unde compuși chimici folosiți pentru produsele de fertilizare – nitrogen, fosfor și potasiu – pot fi recuperați. Între timp, toate deșeurile solide sunt trimise către bioreactoare unde vor fi digerate pentru a elibera biogaz ce conține metan și care poate fi apoi transformat în electricitate și folosit pentru alimentarea centralelor electrice sau a celulelor de combustie. Apa rămasă este eliberată în sistemul de drenaj unde se tratează.
Numele sistemului se datorează tehnologiei sale de absorbție prin vidare similară cu cea a toaletelor din avioane. Se estimează că un astfel de cloaset instalat într-o toaletă publică standard ar conduce la economisirea a 160.000 de litri de apă anual.
Prototipuri ale sistemului vor fi instalate în două puncte sanitare din cadrul NTU și folosite de circa 500 de studenți. Cercetătorii speră să comercializeze sistemul și să îl exporte și în alte țări pe viitor.
Sursa