0
(0)

Inginerii Universității Wake Forest, din North Carolina, SUA, au dezvoltat o alternativă a iluminatului la scară largă printr-o nouă tehnologie care elimină toate slăbiciunile becurilor și neoanelor clasice: lumina produsă nu licăre, iar dispozitivul care o generează este incasabil și neperisabil.

 

Noua metodă de a produce lumină artificială are la bază tehnologia FIPEL – field-induced polymer electroluminescent – care generează o lumină albă și plăcută în locul celor galbenă și albăstruie emise în mod normal de becurile incandescente, fluorescente și chiar de LED-uri.

Potrivit lui David Carroll, cercetătorul care a coordonat dezvoltarea tehnologiei la Wake Forest, „echipa folosește o rețea de polimeri modificați la nanoscară pentru a transforma încărcătura electrică în lumină”. Acest lucru le permite inginerilor să creeze un bec complet inovator, din materiale plastice.

Dispozitivul cu pricina este construit din trei straturi de polimer flexibil amestecat cu nanomateriale care, stimulate potrivit, creează o lumină sclipitoare perfect albă similară celei naturale preferată de ochiul omenesc. Cu toate acestea, noul bec poate fi proiectat încât să emită lumină în orice culoare și în orice formă – de la panouri de peste o jumătate de metru pătrat fiecare, pentru iluminarea birourilor și până la becuri cu fasung clasic, potrivite lustrelor și lămpilor domestice.

Noua soluție de iluminare este cel puțin de două ori mai eficientă energetic decât becurile fluorescente compacte (CFL) și pe aceeași treaptă cu LED-urile, dar fără riscul spargerii pe care îl prezintă primele și fără lumina albăstruie obositoare a celor din urmă. Longevitatea noii tehnologii este confirmată de un model care funcționează deja de zece ani. Producția la scară largă și comercializarea ar putea începe anul viitor.

Sursa

Foto: Ken Bennett, fotograf al Universității Wake Forest

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here