0
(0)

Text de Adrian Bănuță

Oare ce introducere aș putea găsi odiseei noastre de astăzi? În 2007, împreună cu
talentații reporteri ai Televiziunii Române, am realizat pentru TVR Cultural o serie
de emisiuni-anchete, în care am arătat învăţământul românesc aşa cum este el —
cu bune şi rele. Timp de cinci ani, am căutat dascălii de țară care nu vin la școală
doar ca să își ia salariul, ci pentru a zidi vise alături de elevii lor.

Am dedicat seria de emisiuni învățătoarei mele Constanța Benone, Doamna care și-a petrecut multe ore din viață pentru a ne lumina calea. Conform statisticilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, doar 2% dintre copiii de la sate ajungeau atunci la universităţi. Erau foarte multe proiecte care arătau bine pe hârtie, în timp ce Școala se topea într-o îngrozitoare indiferenţă: a oficialităţilor, a oamenilor care trăiesc acolo şi, poate, nu în ultimul rând, a copiilor. Puşi să aleagă între obţinerea unor venituri necesare existenţei şi un concept „abstract“ precum instruire, oamenii de la sate reîncepuseră să-şi trimită copiii la muncă. În era calculatoarelor neuronale şi a zborurilor cosmice, în România erau sate în care nu exista o bibliotecă sau un televizor.

Ce se întâmplă acum? Este o dramă despre care nimeni nu mai vorbește, pentru că suntem prinși în propria noastră capcană a pandemiei.

Evident că am fi putut aștepta vremuri mai bune, dar, împinși de vâltorile educației, în iunie 2020 am pornit să-l căutăm pe Domnu’ Tr@ndafir — pe acel profesor capabil să pregătească copiii pentru impactul cu viitorul. Am trimis mesajele noastre către toate liceele României. O parte ne-a răspuns, o parte urmează să ne răspundă.

Am lansat apoi la Academia Română numărul 100 al revistei Știință&Tehnică și proiectele Asociației Science&Technology: Un club de știință în fiecare liceu, o seră în fiecare școală.

CE NE DORIM?
Ca cele 1500 de reviste care ajung gratuit în toate liceele țării să fie „bârfite“ elevilor. Și Domnu’ sau Doamna Tr@ndafir să participe alături de ei la cursurile și conferințele gratuite de: robotică, astronomie, teatru, cosmologie, scriere creativă, dezvoltare personală, la evenimentele AstroFest, Sci+Fi Fest și Academia Atlantykron. Și mai dorim ca în fiecare sala de clasă să existe suficiente plante verzi care pot absorbi, odată cu monoxidul de carbon, și agenții volatili toxici precum benzenul, formaldehida sau tricloretilena — substanțe care se găsesc în lacul de mobilă, în produsele de curățat, în țigări, cauciuc, vopseluri etc.

Până la stoparea folosirii combustibililor fosili, propunem folosirea plantelor de interior în școli și locuințe, pentru reducerea poluării și eliminarea substanțelor toxice. Conform organizației Observatorul Român de Sănătate, București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2. În cele trei orașe precizate, particulele fine PM2.5 și PM10 au cel mai important impact negativ asupra acestor costuri, urmate de emisiile de oxizi de azot NO2.


Am pornit aceste proiecte pentru că suntem părinți și credem că antrenarea copiilor în relație deschisă cu natura, descoperirea și dezvoltarea aptitudinilor pe nivele de atracție, prin cunoștințe și practici, vor contribui la pregătirea lor pentru impactul cu viitorul.

În principal, ne adresăm elevilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani – pentru cei din gimnaziu am și lansat recent Știință&Tehnică Junior; în plan secundar, ne adresăm tuturor celor care doresc să se redescopere, indiferent de vârstă și ocupație.
Din 10 februarie 2021, orarul cursurilor la care vă invităm să participați va fi afișat pe site-ul www.stiintasitehnica.com și pe fb.com/groups/cluburiST.

Aș vrea să mulțumesc în final partenerilor noștri — deși lista nu este completă și este în continuare deschisă: Academia Oamenilor de Știință, IFIN-HH, Fundația Superbet, Clubul String, Clubul Antares, Garrett Motion, Tot mai verde, Carpat Energy, INACO, StartEvo, Asociația Clubul Informaticii Economice, Universitatea din Craiova, Universitatea Politehnica, ASE, USAMV București, InfoClima, Guerrilla Verde, Grădinile Botanice din București și Cluj.

Tehnologia schimbă într-un ritm fără precedent felul în care lucrăm, trăim şi gândim, făcând educaţia STEM esenţială. Este important să ajutăm tinerele talente să îşi canalizeze curiozitatea, inventivitatea, creativitatea şi curajul spre domenii în care pot să îşi atingă adevăratul potenţial. Proiectul «Cluburile STEAM Ştiinţă & Tehnică» este cu siguranţă un catalizator al ingeniozităţii, promovând valori solide şi o viziune pentru viitor“, a declarat Constanţa Nazarcu, Managing Director al companiei Garrett Motion în România, sponsor al proiectului educaţional.

Vă invităm să vă înscrieți în cluburile noastre de știință aici: stiintasitehnica.com/cluburi

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?