4.9
(20)

BUCUREȘTI 19 mai 2025 – ASTROFEST 2025, cel mai mare festival festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România vă așteaptă sâmbăta aceasta în București, în sectorul 6.

A XI-a ediție se va desfășura sâmbătă, 24 mai 2025, între orele 10:00 – 22:00.

Bucureștenii – și nu numai – sunt invitați într-unul din cele mai cochete parcuri ale Bucureștiului să petreacă o minunată sâmbătă în aer liber, împreună cu familia, plină de experimente științifice live, show-uri de știință distractivă, observații astronomice, povești din spațiu, muzică, roboți, meteoriți și multe expoziții inedite.

Accesul este gratuit!

Pentru al cincilea an consecutiv, ASTROFEST, cel mai mare festival de educație, știință și astronomie din România, are loc în Parcul Crângași, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6.

Dezbaterile antrenante de pe scenă, experimentele spectaculoase în direct, știința distractivă, telescoapele performante, atelierele pentru cei mici și cei mari, și cei peste 200 de cercetători, studenți, animatori, profesori și artiști au transformat o întâlnire a pasionaților de astronomie, într-un un eveniment pentru întreaga familie.

Circa 10.000 de oameni pasionați de știință, tehnologie, spațiu și educație își dau în fiecare an întâlnire la ASTROFEST.

Tema #astrofest2025 este una de mare interes: Vin roboții umanoizi! Ne temem de ei sau nu?

Pentru a răspunde acestei întrebări, vă așteptăm cu standurile interactive ale marilor institute de cercetare: ISS, ICMET CRAIOVA, INCAS, INCDFP, COMOTI, ale universităților din București, Timișoara, Iași, Craiova și Constanța, precum și standurile Forțelor Aeriene, Terestre și Navale.

Ca la fiecare ediție,#astrofest2025 vă oferă posibilitea să-l întâlniți și să luați autografe de la singurul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu, și să ascultați oamenii de știință români vorbind despre marile proiecte de cercetare românești.


Evenimentul este organizat de revista Știință&Tehnică și Asociația SCIENCE&TECHNOLOGY, sub egida Academiei Române, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6 și este susținut de Ministerul Apărării și Autoritatea Națională pentru Cercetare.


Festivalul cuprinde următoarele zone:

  • zonă expozițională, cu standuri interactive din cele mai diverse domenii: astronomie, hi-tech, realitate virtuală, robotică, desen, grafică asistată de AI, biologie, geologie;,
  • scena pe care vor avea loc prezentări tip TEDx, concursuri și concerte;
  • zona de observații astronomice, cu telescoape îndreptate spre Soare, în timpul zilei, și spre Lună, planete și constelații după lăsarea serii
  • zona militară – cu tehnologie de ultimă generație
  • zona de ateliere pentru copii
  • zona de astrofotografie

Vor fi ateliere interactive dedicate celor mari și mici, cu concursuri, jocuri și premii atractive.

Vor fi ațintite spre cer cele mai mari telescoape din România: Monstrul de 400 mm, Balaurul de 362 mm, „Gargantua”, de 500 mm, chiar și micul, dar foarte eficientul Hubble.
Observațiile astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment, cu ajutorul unor telescoape profesionale. Programul de observații astronomice este dependent de condițiile meteorologice, dar există soluții inteligente și dacă cerul va fi înnorat.

Atracții ale festivalului:

  • ASTROFOTOGRAFIE – cei mai importanți fotografi români ne vor dezvălui din secretele lor și vizitatorii pot pleca acasă cu planeta sau nebuloasa preferată.
  • Bucharest Henge – În jurul solstițiului de vară și al solstițiului de iarnă, din anumite zone ale Bucureștiului poți surprinde apusuri și răsărituri spectaculoase. Nu sunt necesare aparate profesionale. Chiar și cu un telefon mobil puteți face poze de colecție. Sectorul 6 al Capitalei face primii pași în domeniul turismului astro.
  • O Lună LED cu un diametru de 3 metri, locul perfect pentru o poză pe Insta de neuitat
  • Un costum de cosmonaut gigantic!
  • Copiii vor avea ocazia să devină designerii unei rachete virtuale prin intermediul experienței unice Desenul Interactiv, special creată pentru ASTROFEST 2025. Cei mici își vor folosi imaginația colorând o racheta așa cum își doresc, iar această rachetă va prinde viață pe ecran, într-o călătorie fascinantă.
  • Grafică asistată folosind tehnologia AI

Program provizoriu  #astrofest2025 24 mai

10.00 Deschidere oficială

Zona Scenă: profesorul Alexandru Mironov și echipa ST
Zona Standuri: Deschiderea standurilor interactive și Atelierelor Știință&Tehnică: astronomie, roboți, desen 3D, animație, Arduino, imprimare 3D, astrofotografie, explorarea spațiului în Realitate Virtuală, experiențe interactive cu Senzor Kinect, studiul meteoriților, grafică asistată de AI, motricitate și concursuri: mașinuțe și roboți solari

Deschiderea Salonului Național de ASTROFOTOGRAFIE și a Zonei de observații astronomice (inclusiv pe timpul zilei, către Soare).

PREZENTĂRI, DEMONSTRAȚII, EXPERIMENTE

Vor fi 30 de standuri interactive asistate de 120 de cercetători, profesori, studenți, voluntari și inventatori. Pe toată durata evenimentului, echipa Știință & Tehnică și expozanții vor interacționa cu publicul, dezbătând principalele teme de actualitate din știință și educație.

Festivalul are 6 zone de interes: Zona de Observații Astronomice, Scenă, Zona Standurilor interactive, Zona Armatei și Zona atelierelor.

La #astrofest2025 vom celebra Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, Ziua mondială a Astronomiei și zborul singurului cosmonaut român – generalul Dumitru Dorin Prunariu, de la care anul acesta se împlinesc 44 de ani.

ZONA DE OBSERVAȚII ASTRONOMICE se desfășoară pe durata întregului eveniment, cu ajutorul a 25 de telescoape profesionale. Vedetele #astrofest2025 sunt cele mai mari telescoape din România, alintate: Gargantua – 500 mm, Monstrul – 400 mm și Balaurul – 360 mm, dar și micul telescop Hubble, prin care se vor face observații atât la Soarele (cu filtru, bineînțeles!), cât și la planete și stele.  Alături de Institutul de Astronomie al Academiei Române și de Asociatia Astronomica URANIA, va participa și cel mai mare planetariu din România, SUPERNOVA Planetarium, cu o expoziție de telescoape. Echipa de 50 de astronomi profesioniști și amatori vor oferi în permanență asistență, dar și informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Observațiile astronomice vor începe imediat după deschiderea oficială.

  • 11:00 – 18:00 Soarele și petele solare
  • 19:00 -22:00 Luna (vom vedea craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii, precum și zonele de aselenizare a misiunilor Apollo)
  • 20:30 – 22:00 Planete, roiuri globulare, stele duble, roiuri deschise.

Scenă

10.30 Cluburile de robotică din București și Buzău

11.00 Aurorele din România: Pop Cot, V. Grigore, Tiberiu Savin, Radu Anghel, Mihai Vlăduț

Aurora este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. Experţii spun că Luminile Nordului sunt mai vizibile în acest moment datorită faptului că Soarele se află la ceea ce astronomii numesc „maximul” ciclului său solar. La fiecare 11 ani, la vârful acestui ciclu, polii magnetici ai soarelui se inversează, iar Soarele trece de la o stare de activitate lentă la una activă şi furtunoasă. Pe Pământ, ar fi ca şi cum Polul Nord şi Polul Sud şi-ar schimba locurile la fiecare zece ani. Ciclul actual al soarelui, al 25-lea de când au început înregistrările, în 1755, a început în 2019 şi se aşteaptă să atingă punctul maxim anul acesta. Prin urmare, condiţiile care au dus la recenta activitate se vor menţine pentru mai multe luni de acum înainte.

12.00 Animație muzicală cu artistul Mihai Axinte

12.15 ESERO se prezintă! Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială este pentru prima oară la ASTROFEST

12.20 Academia Atlantykron – Noutăți despre cel mai popular program de vară pentru tinerii pasionați de știință, cultură, educație extracurriculară, artă și sport în mijloculnaturii, pe o insuliță în mijlocul Dunării

12.45 HERA, proiectul de apărare a Pământului: Marcel Popescu, Universitatea din Craiova

Hera este prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene. Hera este o sondă de forma unui cub dotată cu aripi cu panouri solare și este construită în centrele ESTEC din orașul olandez Noordwijk. Hera va studia Dimorphos, obiectul mai mic din sistemul binar de asteroizi numit Didymos. Sonda spațială DART, de la NASA, a reușit în 2022 să schimbe direcția de deplasare a asteroidului Dimorphos, momentul fiind prima schimbare intenționată provocată de om a orbitei unui obiect din sistemul solar. O astfel de misiune ar fi putut salva dinozaurii de prăbușirea uriașului meteorit care i-a șters de pe fața Pământului.


13.00 Pot căpăta roboții conștiință? Răspunde Florin Secoșean, Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara

13.15 ISS ALICE în țara particulelor:  Alexandru Dobrin, Institutul de Științe Spațiale

Pachete de ioni de plumb sau protoni accelerați până la viteze apropiate de viteza luminii se suprapun și interacționează în regiunea apropiată de mijlocul detectorului ALICE. În urma acestor interacții sunt produse mii de particule care se îndepărtează de centru și produc semnale electrice. Totalitatea acestor semnale înregistrate de fiecare detector ALICE în parte constituie datele brute experimentale care sunt reconstruite ulterior utilizând o rețea extinsă de calculatoare de tip grid, peste 200.000 de procesoare răspândite în toată lumea. Datele reconstruite sunt analizate și comparate cu date obținute din simulări Monte Carlo. O simulare Monte Carlo reprezintă un procedeu statistic care este utilizat în modelarea teoriilor probabilistic, ceea ce permite comparația cu rezultatele experimentale.

13.30 Proiecte planetare, Institutul de Astronomie al Academiei Române

13.45 Singurul HUB de inovare tehnologică în domeniul energetic: Ioan Iordache, ICMET Craiova

ICMET Craiova este singura unitate din România și din sud-estul Europei care și-a păstrat în mare parte activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul evaluării performanțelor echipamentelor electrotehnice de înaltă tensiune și curenți mari. Cele două mari laboratoare de înaltă tensiune (LIT) și mare putere (LMP) sunt infrastructura de cercetare care permite cercetătorilor de la ICMET să facă teste pentru echipamentele industriale critice ale sistemelor electro-energetice. Cele două laboratoare sunt elemente esențiale pentru securitatea energetică națională și a regiunii.

14.00 Animatie muzicală cu artistul Mihai Axinte

14.15 Știință distractivă: Show cu gheață carbonică: Alexandra Mirescu

15.00  AI pro și contra:  Alexandru Coșbuc-Ionescu – Software Imagination & Vision, Ștefan Morcov – Hermix, Viorel Spînu, Constantin Ferșeta Kidibot

Inteligența artificială (AI) este principalul element de progres tehnologic al celei de-a patra revoluții industriale. Ea are potențialul de a revoluționa toate sistemele sociale, inclusiv economia, politica, știința și educația. Cei patru specialiști vor analiza câteva dintre erorile de percepție asupra inteligenței artificiale:

  1. AI nu o să fie niciodată mai creativă decât oamenii!
  2. AI ne va lua joburile?
  3. AI nu are cum să ne facă rău!
  4. Creșterea consumului de energie globală pentru capabilitățile AI va accelera distrugerea planetei.

16.00 Proiecte spațiale: ADAMP, Nanosatelitul CORVUS, ARGONAUT: Ana-Maria Neculăescu, INCAS, Claudiu Cherciu, Romanian InSpace Engineering

ADAMP este un proiect coordonat de INCAS în colaborare cu Agenția Spațială Europeană, prin programul General Support Technologies (GSTP). Proiectul urmărește dezvoltarea unui demonstrator reutilizabil propulsat de un motor rachetă de 6.5kN ce este dezvoltat de o companie privată din România. De asemenea, în interiorul proiectului se dezvoltă și toată infrastructura la sol asociată cu operarea acestui vehicul, dar și procesele și procedurile de testare în concordanță cu standardele Europene. Scopul proiectului este creșterea maturității tehnologice pentru technologii de recuperare și reutilizare a primei trepte a unui vehicul lansator și/sau recuperarea boosterelor. Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui sistem reutilizabil autonom cu decolare și aterizare verticală pentru demonstrarea aterizării la punct fix a unui sistem propulsat de motor rachetă.

CORVUS este un satelit demonstrator, echipat cu un sistem radio pentru detectarea și localizarea surselor de interferență radio din benzile UHF și GNSS, ajutând la identificarea transmisiilor neautorizate ce pot afecta operațiunile guvernamentale. Satelitul CORVUS oferă un avantaj strategic prin detectarea și localizarea semnalelor radio deasupra României, utilizând tehnologii de procesare a semnalului și geolocalizare, sprijinind operațiunile de apărare și consolidând capacitatea țării de a monitoriza spectrul electromagnetic. Consorțiul de implementare este condus de RISE și include ca parteneri: Institutul de Științe Spațiale – filiala INFLPR, Agenția Spațială Română, Rartel S.A., Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli. Satelitul CORVUS și infrastructura de sol au fost dezvoltate pentru Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de Departamentul pentru Armamente prin planul sectorial PSCD.

16.30 Magic Bubbles Show by Claudia Stroe

Magic Bubble Show  este sustinut de  finalista la „Românii au talent” din 2014 și deținătoare de recorduri Guinness World Record. Claudia Stroe, bubble artist de talie internațională, îmbină chimia cu sculptura în baloane de săpun și pune în scenă o poveste scrisă doar cu apă și săpun pentru cei mici, dar și pentru toți cei ce vor să-și amintească că au fost copii. Claudia Stroe combină divertismentul, arta și știința într-un spectacol de basm folosind o gamă complexă de trucuri pentru a aduce în scenă delicatețea, culorile și formele neobișnuite ale baloanelor de săpun.

17.00 ODISEEA SPAȚIALĂ 2025: Gunoiul din spațiu: Claudiu Tănăselia, Cristian Presură

Deșeurile spațiale — cunoscute colocvial ca „gunoi spațial” — reprezintă numele dat de oamenii de știință miilor de bucăți de sateliți și nave spațiale deteriorate care aglomerează orbita Pământului. Deșeurile spațiale pot fi la fel de mici ca o particulă de vopsea sau la fel de mari ca un vehicul de lansare abandonat; indiferent de dimensiune, aceste resturi orbitale reprezintă o amenințare serioasă pentru astronauți și navele spațiale care operează în orbita Pământului.

17.45 Știință distractivă cu Profesorul Trăsnit – experimente de știință live pentru cei mici și cei mari

18.45 Vânătorul de eclipse Cătălin Beldea se întoarce la ASTROFEST 2025 cu povestea eclipsei solare din Spania

19.00 Conferință Dumitru Dorin Prunariu: Bani din cosmos

Potrivit Bank of America, sectorul zborurilor spatiale va crește de la 400 miliarde USD în 2019 la 1,4 trilioane USD până în 2030. Virgin Galactic este deocamdată singura companie spațială prezentă pe bursa americană, iar Boeing este subcontractor principal al NASA pentru Stația Spațială Internațională încă din 1993.

20.00 Sesiune de autografe cu Dumitru Prunariu / Concert muzică stelară la chitară cu Ana Creangă

20.30 Despre univers – dialog cu publicul între astronomii Claudiu Tănăselia, Cătălin Beldea, Marian Naiman

ATELIERE ȘI STANDURI INTERACTIVE la #astrofest2025

Salonul Național de Astrofotografie

În partea dreaptă a scenei, într-un stand generos de 12 metri vor rula pe două ecrane cele mai frumoase astrofotografii realizate în anul 2024. Pe al treilea ecran, vor avea loc cursurile de grafică și muzică asistate de AI, iar pe cel e al patrulea ecran va rula un program interactiv de Realitate Virtuală în care cei mici vor încerca să ajungă cât mai repede de pe Pământ pe Stația Spațială Internațională.

Grafică și muzică asistată de inteligența artificială

Te invităm să pășești într-o lume în care dorințele creative devin realitate cu ajutorul Inteligenței Artificiale! Știi povestea lui Aladdin cu duhul care îi îndeplinește trei dorințe, nu? Ei bine, la atelierul nostru, IA este duhul tău magic, gata să-ți îndeplinească dorințele! Și nu doar trei, ci… fără număr! Lumi nemaivăzute și personaje extraordinare abia așteaptă să le dai viață. Talentul lui Leonardo da Vinci, a lui Van Gogh sau Picasso sunt acum la dispoziția ta și poți aduce la lumină noi capodopere! La atelierul de grafică asistată de IA nu există limite! Anul acesta, o să vă învățăm să compuneți și muzică.

Vânătorii de sateliți

Cum putem să urmărim traiectoria sateliților în timp real, să îi ascultăm și să îi vedem o să aflați dacă vă înscrieți la cursurile și concursurile nostre.  Ba chiar o să puteți să vorbiți cu astronauții prezenți la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Avem o rubrică de inițiere în domeniul comunicațiilor pentru radioamatori și în revista Știință&Tehnică, dar și pe site-ul nostru. Asociația RadioȘtiința vine la #astrofest2025 cu ultimele noutăți din domeniul comunicațiilor.

Roboței din lut și extratereștri din materiale reciclabile

Ne propunem să oferim experiențe captivante și educative într-un mediu sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător. Copiii vor fi ghidați să își creeze propriii extratereștri folosind tehnici eco-friendly și materiale reciclabile. Învățăm copiii să recicleze și să recreeze Sistemul Solar prin transformarea maculaturii în planete și alte corpuri cerești.

Astrojocuri
Descoperă Universul fascinant prin intermediul jocurilor și jucăriilor handmade astronomice pentru copii, create de Soare, fata cu planete în păr. De la stele, planete, sateliți naturali și planete pitice, până la constelații și calendare Lunare, la stand vei găsi principalele corpuri cerești din Sistemul Solar desenate, materiale naturale și planșe magnetice, puzzleuri, proiectoare de stele, cosmonauți croșetați și câte și mai câte. Toate acestea aduc o notă educativă și distractivă prin care vei descoperi și învăța simboluri importante, zile ale săptămânii, distanțe de la Soare, fazele lunii. Miniastronomii pot personaliza jocurile dezvoltându-și creativitatea și imaginația.  

Emulsii nucleare

La standul ISS, vizitatorii vor putea observa la microscop filme de emulsie nucleară prin intermediul cărora se pot studia neutrinii. Filmele de emulsie nucleară sunt detectori cu vizualizare folosiți încă de la începutul fizicii particulelor. Acestea sunt alcătuite dintr-o placă de plastic/sticlă pe fețele căreia se toarnă câte un strat de gel de emulsie. Particulele care trec prin film pot fi analizate prin intermediul urmelor pe care acestea le lasă în gel. Filmele de emulsie au fost folosite pentru detecția unui număr considerabil de particule, acestea putând fi amplasate atât pe baloane pentru analiza radiațiilor cosmice, dar și la acceleratori (SPS-CERN, Nuclotron-JINR). Institutul de Științe Spațiale a participat activ la unele din primele experimente ce folosesc filmele de emulsie nucleară (EMU-01, BECQUEREL), iar în prezent face parte din două colaborări internaționale: DsTau și FASER, care au ca scop studiul neutrinilor. Mai avem Space Quiz  pentru ca publicul să își testeze și să își îmbogățească cunoștințele de Astronomie și Astrofizică și o să puteți face un tur ghidat al Sistemului Solar cu ajutorul ochelarilor de Realitate Virtuală.

La standul Universității de Vest Timișoara vor avea loc și experimente cu plasmă, termoviziune și senzori de lumină, iar la standul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București veți putea interacționa cu o mulțime de roboți umanoizi, hexapod, patrupezi și zburători.

Biblioteca Metropolitană București aduce la ASTROFEST 2025 cărți, reviste și materiale de știință. De asemenea, cei mici se pot bucura de spectacolele Teatrului de Păpuși „Licurici”, primul și singurul Teatru de Păpuși al unei biblioteci metropolitane, un proiect cultural și educativ și activ de peste 41 de ani.

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Partenerilor Știință&Tehnică:

Carpat Energy, Fundația Bosch, ICMET Craiova, Romanian InSpace Engineering, SOFTWARE IMAGINATION & VISION (SIMAVI), Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, INCAS Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul de Fizică a Pământului, Academia de Științe Economice, Universitatea București, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Fundația Cosmonaut Dumitru Prunariu, PROEDUS, Asociația StartEvo, Astroclubul București, Asociația Astronomică URANIA și SUPERNOVA Planetarium, Academia de Știintă, Artă și Sport Atlantykron, SuperNova Planetariu,  Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM, Biblioteca Metropolitană

Pentru actualizări, vizitați www.stiintasitehnica.com, www.facebook.com/StiintasiTehnica, https://www.facebook.com/esteASTROFEST/

Persoana de contact : Adrian Bănuță/ 0740131288

 adrian.banuta@stiintasitehnica.com

Poll: Care sunt opțiunile cele mai interesante despre care vrei să afli mai multe la festivalul ASTROFEST 2025 din București?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 20

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Daniela Mironov Bănuță

Jurnalist și specialist în comunicare cu experiență, Daniela face parte din echipa Atlantykron de 30 de ani. Predă cursuri de branding personal, comunicare personală și corporate, comunicare digitală.

Daniela este membru al echipei Știință & Tehnică, responsabilă de partea umanistă a Atelierelor S&T.

În viața de dincolo de insulă, face marketing pentru o companie de software și creează scenarii pentru proiecte de eLearning finanțate de Comisia Europeană. Este unul dintre voluntarii care a creat Enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”.

Are doi copii, voluntari în programul Ateliere S&T, și trei pisici care nu fac nimic toată ziua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating