Cu o suprafață de 5.800 km2, ce echivalează cu 2,5% din suprafața României, Delta Dunării este unica deltă declarată în întregime rezervație a biosferei (R.B.D.D), în anul 1990, prin programul „OMUL Șl BIOSFERA” (MAB) lansat de UNESCO.
Odată cu declararea Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), a fost înființată și instituția pentru administrarea acestei zone umede, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), funcționând prin Legea 82/1993. Printre obiectivele principale urmărite de ARBDD în gestionarea ecologică a teritoriului rezervației se regăsesc conservarea și protecția patrimoniului natural existent, precum și promovarea utilizării durabile a resurselor generate de ecosistemele naturale ale rezervației.
Pentru administrație, managementul rezervației biosferei ce se realizează conform unor regulamente și planuri de protecție și conservare proprii, în conformitate cu recomandările și prevederile internaționale, reprezintă, pe lângă o provocare permanentă, și un proces cu scopul de îmbunătățire a calității vieții prin asigurarea oamenilor cu „uneltele” de care au nevoie pentru a rezolva și împiedica problemele de mediu.
În anul 1970, este înființat Institutul de Cercetare și Proiectare Delta Dunării, ca institut mixt de cercetări și proiectări stuficole, piscicole, agricole, silvice și cinegetice, în cadrul Centralei Delta Dunării Tulcea. După 1990, odată cu declararea Deltei Dunării ca Rezervație a Biosferei, activitatea institutului a fost reorientată spre conservarea, protecția și menținerea echilibrului ecologic în ariile protejate de importanță națională și internațională.
- structura, evoluția și funcționarea ecosistemelor specifice zonelor umede;
- monitorizarea biodiversității și a factorilor de mediu;
- modelarea proceselor ecologice și modelarea hidraulică;
- evaluarea pentru exploatarea durabilă a resurselor naturale (pești, vegetație, vânat și peisaj);
- evaluarea și diminuarea impactului uman;
- restaurarea și renaturarea ecosistemelor (specii și habitate);
- evaluarea reconectării 4D și planificarea spațială (longitudinal, lateral, vertical, temporal).
Începând din anul 1999 au fost realizate parteneriate cu 67 de institute, muzee, universități, asociații și fundații, diverse organizații neguvernamentale din țară și străinătate. De asemenea, institutul a avut o permanentă colaborare cu agenții de mediu, administrațiile unor parcuri și rezervații naționale și internaționale (peste 45 de astfel de instituții).
Totodată, cooperarea cu mediul privat a reprezentat o prioritate de-a lungul timpului, încheindu-se astfel contracte și realizându-se studii pentru aproximativ 95 de firme private. Realizarea de către INCDDD a strategiilor pentru conservarea biodiversității și utilizarea durabilă a resurselor, precum și efectuarea de planuri de management pentru ariile protejate, a condus la o strânsă colaborare cu ARBDD, fructificată de-a lungul anilor prin numeroase proiecte de cercetare implementate cu succes.
Cu participarea cercetătorilor din partea INCDDD Tulcea, s-a reușit astfel și atingerea obiectivelor specifice aie proiectului:
- îmbunătățirea cadrului instituțional pentru managementul transfrontalier al ariilor protejate din regiune prin promovarea activităților Comisiei Trilaterale Comune (CTC);
- asistarea Republicii Moldova în înființarea unei Rezervații a Biosferei în zona Prutului de Jos;
- extinderea ariilor protejate din partea ucraineană a Deltei Dunării și realizarea unei reabilitări pilot a ecosistemelor din zonele umede degradate;
- stabilirea unui sistem comun de prevenire și avertizare în caz de incendiu în Rezervația Transfrontalieră a Biosferei „Deltei Dunării” (România/Ucraina).
Proiectul s-a finalizat cu realizarea unui plan de management comun pentru rezervațiile naturale din zona Deltei Dunării și Prutului de Jos, reprezentând, de altfel, un pas important pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere în scopul luării de măsuri pentru restaurarea și reabilitarea zonelor umede, precum și pentru restaurarea și reabilitarea tradițiilor și obiceiurilor locale ale fiecărei comunități locale care trăiește în acest peisaj natural bogat și sensibil.
Respectivul plan de management este al doilea plan de management, primul fiind formulat în anul 2002 de către autoritățile zonelor protejate și reprezentanți ai autorităților locale din districtele administrative învecinate din România, Ucraina și Republica Moldova (sub Egida Euroregiunii Dunărea de Jos).
Astfel, buna colaborare și profesionalismul dintre cele două instituții de administrare și cercetare-dezvoltare, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, respectiv lnstitutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, se constituie într-un model de permanentă dezvoltare și totodată bune practici, atât pentru custozii și administratorii zonelor umede naționale și internaționale, cât și pentru diverse institute de cercetare.
Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România