0
(0)

După zece ani de cercetare, care au generat nu doar soluții pentru principalele domenii ale industriei, ci și o mulțime de noi locuri de muncă în domenii inexistente acum un deceniu, Huawei și-a deschis larg porțile pentru jurnaliștii de știință din România și ne-a arătat viitorul în cadrul unui tur virtual, intitulat 5G Huawei Galileo Exhibition Hall.

Știință & Tehnică a făcut o vizită virtuală a expoziției din campusul Huawei din Shenzen, pentru a vedea cum ar putea arăta viitorul în care tehnologia 5G e accesibilă tuturor. În spatele denumirii expoziției se află ideea că tehnologia 5G ne va ajuta să găsim noi oportunități de dezvoltare economică, așa cum telescopul ne-a adus în fața ochilor imensitatea Universului.

Conexiunile 5G vor schimba radical lumea și în special, industriile. Diferența dintre 4G și 5G este diferența dintre comunicarea video și voce la transmisia și recepția de VR și AR. În Galileo Exhibition Hall a fost prezentată o transmisie live a unui concert susținut de persoane aflate în locuri diferite, dar care apar pe ecran ca fiind la un loc. O trupă de rock în care una dintre persoane este cea aflată în sală.


Oficialii Huawei au pus bazele unui plan de fluidizare a circulației mărfurilor din marile porturi ale lumii printr-o rețea de roboți cu latență insesizabilă. În prezent, sunt active peste 80 de rețele telefonice 5G cu mai mult de 60 de milioane de abonați, dar și 290 de milioane de dispozitive 5G industriale și chiar de tip smart city. Tehnologia Huawei presupune o miniaturizare radicală a antenelor de tip 2/3/4 G, antenele 5G AAU cântărind aproximativ 20 de kg, ceea ce duce și la o micșorare a numărului de membri din echipele de lucru specializate în montare și mentenanță.

Medicina va beneficia și ea de numeroase update-uri odată cu implementarea tehnologiei 5G. Dacă ești în București și afli recent că unul din cei mai buni medici specializați în ecografie abdominală se află în Berlin, nu va mai trebui să te deplasezi 2000 de km. Trebuie doar să găsești o clinică apropiată, parteneră și conectată 5G, te întinzi pe un pat, lângă un ecograf-robot ce va fi telecomandat de medicul german. Acesta va face ecografia, va interpreta rezultatele și le va oferi pe loc.

După cum ne-a arătat și pandemia de COVID-19, rețelele stabile și de mare viteză sunt foarte importante pentru continuarea activității companiilor și nu numai, atunci când angajații sunt forțați să lucreze de la distanță. În general, când ne gândim la ochelari de VR, ne imaginăm acei ochelari groși, care se prind cu bretele din elastic și care te încălzesc foarte tare din cauza bureților ce pot deveni inconfortabili după un timp mai lung de utilizare. Huawei ne-a prezentat o pereche de ochelari mult mai mici pentru că au mutat computerul ochelarilor în cloud. Ochelarii obișnuiți de realitate virtuală sunt atât de mari pentru că au nevoie de un computer care să randeze și să redea acele imagini, dar cu ajutorul tehnologiei 5G, tot ce trebuie să facă acești ochelari e să comunice online cu serverul, iar pentru că vitezele 5G sunt mult mai mari decât cele 4G, utilizatorul nu simte întârzieri ale sistemului și se bucură de o experiență VR completă și plăcută. Acești ochelari vor oferi și experiențe mult mai fascinante și realiste de gaming, iar un plus major pe care îl vor oferi este posibilitatea folosirii unor smartphone-uri sau dispozitive mai vechi cu configurații mai slabe, întrucât resursele necesare rulării vor fi puse la dispoziție de către server.

De asemenea, mașinile autonome vor fi mult mai sigure cu ajutorul tehnologiei 5G. Mașinile vor fi înregistrate în rețea, iar cu ajutorul senzorilor montați vor putea trimite în sistem diferite informații legate de trafic. În China a fost folosită deja tehnologia 5G pentru a crea mașini care să livreze mâncare caldă către personalul din spitale sau măști pentru populație.

Tehnologia 5G va veni în scurt timp și se va implica în viața noastră mai mult decât credem că este posibil. La lansarea 4G ne întrebam dacă vom ajunge să folosim cu adevărat toate capacitățile acestei tehnologii, iar acum vedem că uneori nu este de ajuns pentru tot ce dorim să facem și ne lovim de unele lipsuri. Rămâne de văzut cum vom integra 5G-ul în viața noastră și cât de repede, pentru că deja tehnologia 6G bate la ușă.

Expoziția este un omagiu adus „părintelui științei moderne” și, în același timp, o analogie între actul explorării Universului de către Galileo și cel al explorării domeniului științific și tehnologic, de către Huawei. Designul sălii de expoziții folosește spațiul cosmic ca element vizual principal, ca o invitație de a privi stelele și a explora zonele necunoscute ale planetelor 5G.

În cadrul expoziției, au fost folosite numele a 5 planete din Sistemul Solar pentru a delimita 5 zone expoziționale.

Marte – Puterea

Scenariul imersiv, spun organizatorii, demonstrează că soluția 5G end-to-end a Huawei conduce industria din punct de vedere a costurilor, eficienței și securității.

Saturn – Cooperarea

Am descoperit, explorând această zonă:

  • Experiența live a terminalului de rețea 5G
  • BALONG 5000 Chipset, modulul MH 5000 5G, CPE Win,
  • MIFI, Kirin990 Chipset
  • Modulul 5G pentru vehicule de la Huawei
  • Securitatea 5G

Jupiter – Dezvoltarea

Huawei a obținut deja 91 de contracte comerciale la nivel planetar, iar livrările 5G depășesc 600 + k, cu mult înaintea industriei.

Venus – Perfecțiunea

O viață mai bună cu 5G, atât în sfera personală, cât și în cea de business:

  • VR
  • LG 5G+ business – idol face to face, VR/AR – multi-view live
  • 5G+ media: 5G ajută conținutul media să devină din ce în ce mai creativ
  • 5G+8K: 5G ajută conținutul 8K să devină o experiență spectaculoasă, cu ajutorul tehnologiei VR

Mercur – Comerțul

Fabricile 5G deschid calea pentru o nouă revoluție industrială. Ca urmare, vom avea o producție inteligentă 5G, porturi navale 5G, servicii medicale 5G.

Industria va folosi lățimea de bandă înaltă pentru gestionarea ciclului de viață al echipamentelor, transferul de imagini și date la fața, compararea rapidă a modelului digital cloud, inspecția și mentenanța echipamentelor AR și menținerea predictibilității AI. De asemenea, intervențiile medicale de mare precizie se vor putea face de la distanță.

Tehnologia 5G va veni în scurt timp și se va implica în viața noastră mai mult decât credem că este posibil. La lansarea 4G, ne întrebam dacă vom ajunge să folosim cu adevărat toate capacitățile acestei tehnologii, iar acum vedem că uneori nu este de ajuns pentru tot ce dorim să facem și ne lovim de unele lipsuri. Rămâne de văzut cum vom integra 5G-ul în viața noastră și cât de repede, pentru că deja tehnologia 6G bate la ușă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?