Potrivit unei meta-analize recente, care a inclus mai mult de douăzeci de studii, cafeaua ar putea prelungi speranța de viață umană. Totuși, să subliniem că vorbim de o cantitate foarte specifică de cafea zilnic pentru a prelungi durata de viață cu doi ani. În plus, câteva detalii sugerează să luăm o oarecare distanță față de concluziile acestei cercetări.
Cafeaua este, fără îndoială, una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Din acest motiv, apare destul de des în presa științifică. Unele studii s-au concentrat, spre exemplu, pe potențialele efecte pozitive asupra unui stil de viață sedentar, a fragilității fizice la vârstnici sau chiar a bolilor neurodegenerative.
Publicat în revista Aging Research Reviews, noul studiu sugerează că foarte probabil, consumul de cafea ar putea crește speranța de viață cu doi ani. Cercetătorii de la Universitatea din Coimbra (Portugalia) explică că au analizat și comparat rezultatele a 25 de studii științifice referitoare la această băutură faimoasă. Cu toate acestea, aceste studii stabilesc o legătură între cafea și rata mortalității, precum și alți factori pe care de obicei îi asociam cu sănătatea.
Potrivit rezultatelor, consumul de trei cești de cafea pe zi ar putea fi asociat cu o speranță de viață suplimentară de 1,84 ani, în medie. Autorii studiului au mai precizat că recomandările clinice tradiționale au neglijat uneori rolul cafelei în îmbătrânirea sănătoasă.
„Studiul nostru evidențiază rolul pe care consumul regulat, moderat de cafea îl poate juca în combaterea mecanismelor biologice care încetinesc sau alterează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, declanșând o serie de potențiale probleme de sănătate și comorbidități”, spune neurologul Rodrigo Cunha, autorul principal al lucrării studiul, într-un comunicat de presă. Cu toate acestea, chiar dacă sunt în concordanță cu anumite studii anterioare, rezultatele acestei meta-analize ar trebui luate cu un grăunte de sare. În primul rând, această cercetare a fost finanțată de Institutul de Informații Științifice pentru Cafea (Institute for Scientific Information of Coffee), o organizație non-profit, dar susținută de companii multinaționale. Apoi, trebuie luate în considerare diferite variabile, de exemplu tipul de cafea consumată sau caracteristicile demografice ale persoanelor monitorizate. Cu alte cuvinte, beneficiile observate nu ar fi legate doar de cafeaua în sine. Pe de altă parte, dimensiunea eșantionului de persoane care au participat la studii pare să fie încă un element pozitiv.
Pentru autori, consumul a trei cești de cafea zilnic ar ajuta la menținerea funcțiilor musculare, cardiovasculare și mentale, precum și a sistemului imunitar. Totuși, nu trebuie să uităm că acest consum regulat este asociat în general și cu o frecvență crescută a afecțiunilor care afectează persoanele în vârstă. Lista este însă lungă: boli cardiovasculare și respiratorii, accidente vasculare cerebrale, diabet, anumite tipuri de cancer, depresie etc.