5
(1)

Micuți cili din interiorul nărilor nasului omanesc continuă să puluseze chiar și după momentul decesului unei persoane. Cum acest puls încetinește cu o rată previzibilă, cunoscută, medicii legiști ar putea fi capabili să estimeze momentul morții cu o mai mare precizie bazându-se pe acest criteriu.

 

În general, temperatura corpului și rata descompunerii sunt elemente care ajută la încadrarea cronologică a unui deces, dar ele pot fi perturbate de temperatura ambientală sau de ceea ce a făcut indivitul cu puțin timp înainte să moară.

De aceea, rata de pulsare a cililor ar putea furniza un instrument adițional eficient în descifrarea momentului morții, mai ales dacă aceasta s-a petrecut în intervalul ultimelor 24 de ore.

Cilii nazali, din care proemină perii nazali, sunt mici protuberanțe care elimină din nări mucoasa, praful și bacteriile. Biagio Solarino, de la Universitatea din Bari, Italia, a recoltat fragmente de țesut din interiorul nasurilor a 100 de cadavre pentru a le examina cilii.

S-a constatat motilitate (motricitate) a acestora vreme de 20 de ore după deces. Cercetătorii speră să folosească cilii pentru a decide clipa morții, deoarece, nu numai că pulsația încetinește gradual, dar pare a fi relativ imună la factorii de mediu.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here