Un experiment a demonstrat cum corbii își pot număra propriile apeluri, dovedind o abilitate numerică văzută anterior doar la oameni. Investigarea modului în care animalele înțeleg numerele poate ajuta oamenii de știință să exploreze originile biologice ale abilităților numerice ale umanității. Datele experimentului au fost publicate în revista Science. A fi capabil să producă un număr deliberat de croncănituri în timp, așa cum au făcut păsările din experiment, reprezintă o performanță impresionantă.
Andreas Nieder, cercetător la Universitatea din Tübingen din Germania și coautor al studiului publicat în Science, spune că a fost uimitor să vezi cât de flexibili din punct de vedere cognitiv sunt acești corvide. „Au reputația de a fi foarte inteligenți și inteligenți și au demonstrat acest lucru încă o dată.”
Cercetătorii au lucrat cu trei corbi (Corvus corone) care fuseseră deja dresați să croncănească la comandă. În următoarele câteva luni, păsările au fost învățate să asocieze indicii vizuale – un ecran care arată cifrele 1, 2, 3 sau 4 – cu numărul de croncănituri pe care ar fi trebuit să le producă. Mai târziu, li s-a prezentat și patru indicii auditive care au fost asociate fiecare cu un număr distinct.
În timpul experimentului, păsările au stat în fața ecranului și le-au fost prezentate un indiciu vizual sau auditiv. Se aștepta ca aceștia să producă numărul de vocalizări asociate cu tacul și să ciugulească o „tasta de introducere” de pe monitorul cu ecran tactil atunci când au terminat. Dacă au înțeles bine, un alimentator automat livra peleți de semințe și viermi de făină ca recompensă. Reacția lor a fost corectă de cele mai multe ori. „Performanța lor a fost mult mai presus de întâmplare și foarte semnificativă”, spune Nieder. Cercetătorii și-au dat seama, de asemenea, că ar putea prezice numărul viitor de croncănituri pe baza sunetului primei croncăneli, sugerând că păsările au planificat numărul de vocalizări din timp. „Acest lucru indică faptul că este într-adevăr un proces controlat cognitiv”, spune el.
Oricât de inteligenți ar fi, corbii au făcut și greșeli. Pe baza sunetului strigăturilor, autorii au ajuns la concluzia că păsările și-au propus, în general, să producă numărul corect de croncăneli, dar uneori și-au pierdut șirul pe parcurs. „Când analizăm fiecare apel individual într-o astfel de secvență, putem prezice dacă animalul se bâlbâie – producând mai multe vocalizări decât am indicat – sau dacă corbul omite o anumită vocalizare, producând mai puține decât am cerut noi”, spune Nieder.
Ceea ce fac corbii nu este ceea ce oamenii înțeleg ca numărare „adevărată”, care ar necesita o înțelegere simbolică a numerelor. Dar ar putea fi un precursor evolutiv al acestei abilități. Acest tip de cercetare deschide ușa pentru înțelegerea mecanismelor neuronale asociate cu aceste abilități și a aspectelor unice ale modului în care oamenii înțeleg numerele. Are chiar implicații pentru studiul tulburărilor cognitive asociate cu numerele, cum ar fi discalculia.