0
(0)

„Fiecare cosmonaut, în primele minute ale primei sale lansări, îşi imaginează că este Yuri Gagarin”, consideră fostul astronaut rus Yuri Baturin, care a zburat în Cosmos de două ori – pe 13 august 1998 şi pe 28 aprilie 2001 -, având funcţia de inginer de bord pe navetele Soyuz. Baturin  a participat joi la Universitatea Politehnica din Bucureşti la evenimentul ştiinţific „Ziua Mondială a Aviaţiei şi a Cosmonauticii”, care a avut ca scop, printre altele, marcarea a 55 de ani de la zborul lui Gagarin.

La evenimentul de la UPB, el a povestit că pentru zborul în spaţiu a lui Gagarin erau pregătite trei plicuri pentru a fi citite la radio – în unul se afla comunicatul oficial în caz de succes, în cel de-al doilea plic se comunica faptul că omul a încercat să cucerească Cosmosul la bordul unei navete speciale, însă acest lucru nu a reuşit, dar cosmonautul a rămas în viaţă, iar al treilea plic era pregătit în cazul în care cosmonautul îşi pierdea viaţa.

Potrivit lui Baturin, Gagarin a fost ales dintr-un număr de 11 cosmonauţi şi a lăsat înainte de decolare o scrisoare pentru soţia sa în care i-a transmis că este absolut convins de succesul misiunii şi că are încredere în tehnică, însă se „întâmplă şi accidente”.

Prezent și el la eveniment, primul cosmonaut român care a zburat în spaţiu, acum 35 de ani, Dumitru Prunariu, a precizat că este al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos.

”Se consideră că astronautul este supus atât de multor solicitări încât este greu să dea anumite comenzi şi este mai sigur ca totul să funcţioneze automat. La fel este şi aterizarea. Atunci nu aveam de ales, cuplam motoarele de frânare, nava se rotea, frâna, intra în atmosferă şi totul se desfăşura automat. Acum sunt nişte secvenţe care pot fi pre-programate de cosmonauţi în funcţie de situaţia reală în care intră în atmosferă. (…) Sunt al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu. În momentul de faţă sunt exact 546 de oameni care au zburat în spaţiul extra-atmosferic”, a spus Prunariu.

Tot în cadrul evenimentului, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, a menţionat că, în urmă cu 55 de ani, omul a deschis o nouă dimensiune a universului. Potrivit diplomatului, astronauţii ruşi au devenit nu numai un simbol al Rusiei, dar şi unul al „lumii unite”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?