4.8
(4)

În anul 79 d.Hr., erupția catastrofală a Muntelui Vezuviu a distrus orașele romane Pompei și Herculaneum, îngropând mii de vieți sub straturi de cenușă și lavă. Corpurile recuperate de-a lungul secolelor au fost în general reduse la schelete, însă o descoperire recentă a scos la iveală ceva neașteptat: creierul unui tânăr, transformat în sticlă, a fost conservat într-un mod excepțional. Cum este posibil acest lucru?

Herculaneum, situată la aproximativ 17 kilometri de Pompei, a fost, ca și vecina sa, înghițită de erupția Muntelui Vezuviu. În timp ce Pompei a fost acoperit de straturi de cenușă, Herculaneum a avut o soartă și mai terifiantă: fluxurile piroclastice, nori arzători de gaz și cenușă la temperaturi extreme, au devastat orașul într-o clipă. Locuitorii au fost prinși în capcană și mulți au cedat în fața căldurii intense. În 2020, o echipă de cercetători a făcut o descoperire uimitoare: un craniu găsit în ruinele din Herculaneum conținea un material negru și strălucitor care arăta ca obsidianul, dar care, în urma analizei, s-a dovedit a fi sticlă organică, formată în condiții extreme. Acest material nu a mai fost observat niciodată în țesuturile umane. A fost vorba de o transformare chimică fără precedent: creierul bărbatului a fost vitrificat de căldura intensă a erupției.

Vitrificarea (sau formarea de sticlă din materie organică) este un fenomen foarte rar. Sticla se formează de obicei atunci când o substanță se răcește extrem de repede după ce a fost încălzită la temperaturi foarte ridicate, ceea ce împiedică formarea cristalelor. În cazul acestui bărbat, însă, cercetătorii au descoperit că condițiile speciale ale erupției Vezuviului au creat aceste circumstanțe excepționale. Creierul bărbatului a fost expus la temperaturi de peste 510°C, cu mult peste temperatura de erupție de 465°C. Acest nor letal de cenușă fierbinte a durat doar câteva momente, dar a fost suficient pentru a încălzi țesutul cerebral până la temperatura necesară vitrificării sale, înainte de a avea loc o răcire rapidă, formând sticlă. Descoperirea acestui tânăr întins în pat într-o casă din centrul orașului Herculaneum adaugă o notă de mister poveștii. De ce nu a fugit ca ceilalți locuitori? Era beat, pe moarte sau pur și simplu s-a relaxat în somn când a fost surprins de valul de căldură? Deși s-ar putea să nu știm niciodată răspunsul exact, faptul că a fost găsit într-o poziție atât de calmă sugerează că nu încerca să scape de pericol, ceea ce ar putea fi unul dintre motivele pentru care părți ale creierului său au supraviețuit căldurii intense. Studiul este publicat în revista Scientific Reports.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?